2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonForsense: Orbán népszerűbb a kormánynál is

Forsense: Orbán népszerűbb a kormánynál is


Orbán Viktor44A Forsense felmérése szerint fél év kormányzás után a kormány és a miniszterelnök továbbra is bírja az emberek többségének bizalmát. A pártok pozíció nem változtak, az ellenzék munkáját a többség rosszra értékeli.


Az Orbán-kormány első félévének tevékenységét a kérdezettek többsége pozitívan értékelte, míg 43 százalék kritikusan fogadta a kormány teljesítményét. "Az eredmény illeszkedik a pártpreferencia eredményekhez és körülhatárolja azt a nagy választói csoportot, amelyre a kormány biztosan támaszkodhat a közeljövő intézkedései során" - olvasható a Forsense felmérésében.


Novemberben a Fidesz szavazóinak több mint négyötöde inkább vagy teljes mértékben pozitív értékelést adott. A parlamenti ellenzéki pártok közül az MSZP és az LMP szavazóinak többsége kritikával fogadta a kormány eddigi munkáját. Ezzel szemben a Jobbik szavazóit már inkább megosztja a kormány teljesítménye, a radikális párt támogatóinak egyformán 47-47 százaléka fejezte ki elégedettségét illetve elégedetlenségét a féléves kormányzati munkával kapcsolatban.


Orbánt hetven százalék támogatja

A falvakban élők több mint 60 százalékának pozitív az értékelése, a szakmunkás végzettséggel rendelkezők átlag feletti támogatása mellett magas az aránya a kormány teljesítményéhez pozitívan viszonyulóknak a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők körében is - írták.

A felmérés szerint Orbán Viktor miniszterelnök megítélése a kormányénál is jobb, a kérdezettek közel 70 százaléka tartja alkalmasnak őt a miniszterelnöki poszt betöltésére. A válaszolók 48 százaléka szerint a korábban vártak szerint teljesít, közel egynegyedük szerint jobb a teljesítménye, míg 22 százalékuk szerint gyengébben teljesít kormányfőként, mint azt a választások előtt várni lehetett.


Az ellenzéki pártok szavazótáborainak a 47-57 százaléka is úgy vélekedik, hogy a kormányfő pont azt a teljesítményt nyújtja, amit korábban várni lehetett tőle. A Fidesz szavazói esetében is hasonló ez az arány (50 százalék), de ott - az ellenzéki szavazókkal ellentétben - a csalódás többnyire "kellemes" Orbán Viktor eddigi teljesítményével kapcsolatosan, 41 százalék pozitívan, 6 százalék negatívan csalódott.


Az ellenzék munkáját rosszra értékeli a többség

Az ellenzék munkáját a megkérdezettek majdnem kétharmada (61 százalék) inkább rosszra értékeli, míg pozitívan 26 százalék vélekedik. Jelentősen csökkent viszont azok aránya, akik mindkét oldal teljesítményével elégedetlenek (26 százalék), illetve azoké is, akik csak a kormánnyal elégedetlenek (17 százalék). A kizárólag az ellenzék munkájával elégedetlenek aránya pedig nőtt (35 százalék).


A pártok támogatottsága stagnál
A közvélemény-kutatás szerint alacsony részvételi hajlandóság mellett a pártok támogatottsága nagyon közel áll a tavaszi választások előtti értékekhez. A megkérdezettek 55 százaléka mondta biztosra, hogy elmenne szavazni, ha a hét végén országgyűlési választásokat rendeznének.


A Fidesz tartja jelentős előnyét az ellenzékhez képest. A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében 37 százalék, az MSZP-é pedig 11 százalék. A Jobbikot 8, az LMP-t pedig 4 százalék választaná jelenleg. A nem parlamenti pártok együttes támogatottsága 4 százalék - olvasható.


A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 60 százalékos támogatottsága továbbra is igen jelentős, az MSZP pedig kevesebb, mint harmadannyi szavazójával a biztos részvételt ígérők 18 százalékát tudhatja maga mögött. A két új parlamenti erő pozícióját sem az elmúlt időszak politikai, törvényhozási viharai, sem az önkormányzati választások eredményei nem mozgatta meg, a Jobbik 13, az LMP 4 százalékon áll.


A Forsense november 10. és 12. között végezte kérdőíves közvélemény-kutatását, amelynek során ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korút kérdezett meg.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-11-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite