2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFörster Kálmán-szobrot és teret avattak Salgótarjánban

Förster Kálmán-szobrot és teret avattak Salgótarjánban


A városalapító polgármester Förster Kálmán szobrát és a róla elnevezett teret avatták fel vasárnap Salgótarjánban a várossá válás 90. évfordulóján.

forster

A Nógrádi Történeti Múzeum az eseményhez kapcsolódva jelentette meg a Dr. Förster Kálmán emlékiratai című könyvet. Az ünnepségen Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta, régi adósságot törlesztenek ezzel.

A polgármester kifejtette: évtizedeken keresztül hallgatás övezte a város első polgármesterének és képviselő-testületének több mint húszéves munkáját, a trianoni kétségbeesés utáni talpra állás és a városszületés hiteles történetét.

Mint felidézte, az akkori múzeumigazgató felkérte Förster Kálmánt, hogy írja le élettörténetét, s ennek az idős polgármester örömmel tett eleget. 1969-ben járt utoljára Salgótarjánban, hogy átadja a városnak emlékiratait, a tanácselnök azonban nem fogadta. Az anyag így a múzeumba került, és ott maradt, a feledés homályában, egészen a mai napig.

Székyné Sztrémi Melinda arra is kitért, hogy Förster Kálmán polgármesteri tevékenysége idején épültek ki Salgótarjánban a közművek, akkor kaptak szilárd burkolatot az utak, megépültek a közintézmények, gimnáziuma, mentőállomása, óvodája lett a városnak, és az országban Budapesten kívül ez volt a harmadik város, ahol játszóteret kaptak a gyerekek.

Förster Kálmán emlékiratainak kötetét bemutatva Szirácsik Éva, a megyei múzeum igazgatója azt mondta, forrásmunkának is szánják a kötetet, de nemcsak kutatóknak ajánlják, hanem azoknak is, akik példát keresnek arra, miként lehet a sorscsapások között méltósággal viselni az emberi létet.

Az átalakított Kis Fő téren, az új Förster Kálmán téren Molnár Péter szobrászművész alkotását avatták fel. A mészkőből készült szobor Förster Kálmánt ülve, öltönyben, a vállára terített kabáttal, maga mellé tett kalappal ábrázolja, a térdén bezárt könyv nyugszik.

Az ünnepség idején a Magyar Kommunista Munkáspárt és a Munkáspárt 2006 mintegy kéttucatnyi aktivistája demonstrált a téren álló, de eltávolításra ítélt Fegyvert fogó munkás szobránál. Mindvégig hátat fordítva álltak a városi rendezvénynek, és mint az MTI-nek elmondták, a Förster-szobor elhelyezésével egyetértenek, de továbbra is tiltakoznak az ellen, hogy Tar István alkotását elviszik a térről, és szoborparkba szállítják.

1922. január 27-én az acélgyári olvasóegylet nagytermében tartotta meg alakuló közgyűlését Salgótarján rendezett tanácsú város képviselő-testülete. Polgármesterré Förster Kálmánt választották, a tisztséget egészen 1943-ig töltötte be. A 90. évfordulón az idei évet emlékévvé nyilvánította Salgótarján közgyűlése.


Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

 

2012-07-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite