2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
ItthonFosztogatásról suttognak az árvíz sújtotta térségekben

Fosztogatásról suttognak az árvíz sújtotta térségekben


Felsőzsolcáról több mint ezer embert kellett kitelepíteni


Felsőzsolca2Borsod, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Fejér megyében van veszélyhelyzet az árvíz miatt. Vasárnapra négyezerre nőtt azok száma, akiket az elöntések miatt ki kellett telepíteni otthonukból. Néhány helyen híreket lehetett hallani arról, hogy fosztogatják a hátrahagyott házakat, de ezt a hatóságok cáfolták.


Tizenkét megyében, 265 településen huszonötezren védekeztek az áradó folyók, patakok és a belvíz ellen a hét végén. Még mindig Borsod megyében a legrosszabb a helyzet, annak ellenére, hogy az északi országrészben minden folyó és patak apadásnak indult.


Ám ez a folyamat lassú: több helyen még mindig homokzsákok tartják a víztömeget, a gátak egyre gyöngébbek. Számos településen vályogból épült házak dőltek össze, ezek áramtalanítása az elsődleges feladat, a károk felmérése ezután következik. Sokan a kitelepítés elrendelése után sem hagyták el otthonaikat, mert értékeikre vigyáznak. Rémhírek terjedtek el arról, hogy több elöntött s részben kiürített faluban fosztogatnak, ám ezt a hatóságok cáfolták: eddig egyetlen ilyen jellegű ügyről sem érkezett bejelentés. Vasárnapra virradóra Felsőzsolcán elrendelték a település részleges kitelepítését, több mint ezer embernek kellett elhagynia otthonát, miután a Sajó elárasztotta a város egy részét.


A legtöbben rokonaikhoz mentek, több mint százan Miskolcon, a városi sportcsarnokban, valamint a Vörösmarty Általános Iskolában kaptak átmeneti szálláshelyet. A mentés irányítói arra kérik a lakosságot, aki tud, takarókkal segítse a kitelepítetteket. Miskolc térségében Alsózsolca, Arnót, Bőcs, Felsőzsolca, Gesztely, Harsány, Hernádkak, Hernádnémeti, Kistokaj, Mályi településeken tegnap folyamatosan magasították a töltéseket. Bőcsön villanyoszlopokat sodort el az ár, az áramellátás megszűnt, a telefonátjátszó tornyok sem működtek. Sajóecseg, Sajóhídvég, Sajólád, Sajókeresztúr, Sajópálfala, Sajósenye, Sajóvámos, Szirmabesenyő településeken szintén a töltéseket erősítették, magasították. Borsodban tegnap hat települést - Halmajt, Kiskinizst, Hernádszentandrást, Rakacaszendet, Tornaszentandrást és Tornabarakonyt - még mindig nem lehetett megközelíteni. A házak egy része megrogyott, a vályogból építettek közül több összedőlt.


A körbezárt településeken egyre nehezebb a lakosság vízellátása is. Több Hernád és Sajó menti faluban - például Bőcsön, Sajóhídvégen - az összes ásványvizet felvásárolták a boltokban, és emiatt konfliktusok alakultak ki azok között, akiknek jutott a vízből, s azok között, akiknek nem. Dobson Tibor, az árvízi védekezés irányítására kijelölt miniszteri biztos szóvivője tegnap tudósítónknak azt mondta: arról nem tud, hogy bárhol verekedés tört volna ki a vízért, de tény, hogy sok helyen akadozik az ellátás, mert megsérültek a vezetékek, s csökkent a vezetékben a nyomás, vagy szennyeződött az ivóvízbázis. A legtöbb elöntött településre a hét végén már eljuttattak lajtos kocsit, palackos ásványvizet, így ez a probléma hamarosan rendeződik. Elvétve előfordult hasmenéses megbetegedés, eddig azonban járvány sehol nem alakult ki - mondta a szóvivő, aki cáfolta azt a hírt, miszerint Felsőzsolcán előbb egy áruházat vettek körbe homokzsákokkal, s csak utána kezdtek a lakosság védelmével törődni. Kijelentette: a védekezés mindenhol szakszerűen zajlik, a vízügyes szakemberek nincsenek tekintettel gazdagságra vagy szegénységre, s oda összpontosítják az erőket, ahol arra a legnagyobb szükség van. Elképzelhető - tette hozzá -, hogy egyes településeken áruházakat is bevédenek, mint ahogyan az Miskolcon is történt a város északi részében, ám ez nem gátolja máshol a védekezést.


A vízügyi szakemberek a következő napokban három komoly árhullámot várnak a Tiszán, s a belvízi helyzet is romlott. Ezért újabb négy megyében - Bács-Kiskunban, Békésben, Fejérben és Csongrádban - rendelt el a kormány a hét végén veszélyhelyzetet, ami a korábban elrendeltekkel együtt immár nyolc megyében van érvényben. Bányai Gábor, a Bács-KiskunMegyei Közgyűlés elnöke érdeklődésünkre elmondta: a megyei önkormányzatok vis maior kerete már kimerült, és a településeknek sincs pénzük a védekezésre. A Tiszán és mellékfolyóin elhúzódó, hosszú védekezésre készülnek föl. Egyes prognózisok szerint a vízállás magassága megközelíti vagy eléri 2006-os csúcsot a Tisza középső és alsó szakaszán.


A Dunán kisebb lesz az ár, mint 2006-ban, de a tiszai védekezést nehezítheti, hogy a Duna várhatóan ismét visszaduzzasztja a Tiszát, ahol emiatt lassabban vonul le a víz. A Tisza alsó szakaszán is emelkedik a vízállás, de egyelőre másodfokú a legmagasabb készültség, amely Csongrád és az algyői híd között van érvényben - tudtuk meg vasárnap az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi ügyeletén. Mivel a Maroson egyelőre nincs nagy árhullám, Szeged és az országhatár között elsőfokú a készültség a Tiszán. Dél-Alföldön májusban mintegy négyszer annyi csapadék hullott, mint máskor. Különösen a Homokhátságon súlyos a helyzet, ott nyolc településen még vasárnap is harmadfokú helyi vízkár-elhárítási készültséget kellett fenntartani.


A Dunán szombat reggel óta Solttól az országhatárig elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Bács-Kiskun megyében két településen, Fajszon és Csengődön rendkívüli belvízvédelmi készültség van. Az Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól szerzett értesülés szerint vasárnap Bácsalmáson és Vaskúton harmadfokú belvízvédelmi készültség volt érvényben. A fővárosban - a Duna magas vízállása miatt - eddig semmiféle minőségi kifogás nem merült fel az ivóvízzel kapcsolatban.

 

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

 

2010-06-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite