2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFotós maratont rendeznek Salgótarján környékén a Medves-hegységben

Fotós maratont rendeznek Salgótarján környékén a Medves-hegységben


Közép-Európa legnagyobb tájfotós rendezvényét, az Olympus Medvesi Fotós Maratont rendezi meg a Novohrad-Nógrád Geopark; péntektől vasárnapig több tízezer fotó készül el a Medves vidékéről, kivilágítják a várakat és lehetőség lesz asztrofotózásra is - tájékoztatta az MTI-t szerdán Drexler Szilárd, a program egyik szervezője.

Berendi_Tibor_A_felkelo_nap_vara


Mint elmondta, a Medvesi Fotós Maraton kölcsönös együttműködésről, összefogásról szól a szervezők és a fotósok között. A szervezők szeretnék megmutatni a világnak a magyar-szlovák határ mentén húzódó, napjainkig jobbára ismeretlen Medves-vidék szépségét, a táj változatosságát, a geológiai különlegességeket, a palócság hagyományait, a történelmi korokat felidéző várromokat. Ezért rengeteg garantált programot ajánlanak a fotósoknak, legyenek akár amatőrök, akár profik, a résztvevőktől pedig annyit kérnek, hogy hazaérve osszák meg felvételeiket a különböző internetes felületeken, segítsenek népszerűsíteni a Novohrad-Nógrád Geoparkot, a Medves-vidéket, valamint a természet- és tájvédelem fontosságát - tette hozzá.


Az első fotós maratont 2013-ban rendezték meg, ötletgazdái és szervezői azóta is Komka Péter, a közmédia fotóriportere és Drexler Szilárd dokumentumfilmes. Számtalan tájfotó készült el a ködből kiemelkedő Karancsről, Somoskőről, a fantasztikus természetszerű erdőkről, a fennsíkról, a napkeltéről, a Szilvás-kőről, fotózták a lenyugvó napot a Salgóról, vagy Salgó és Somoskő várait a macskalyuki kőbányából.


Drexler Szilárd elmondta azt is: túravezetők segítenek a táj felfedezésében, lesz modellfotózás a sziklákon, várromokon, palóc népviseletes portréfotózás, asztrofotós bemutató és asztrofotózás. Lehetőség lesz asztrotájképek készítésére a kivilágított váraknál, a Medves-fennsíkon, a Medvesalján. Természetvédelmi bemutatókra, fotós előadásokra, hajnali túrákra is várják az érdeklődőket. Ipartörténeti emlékek fotózását is szervezik, a program része az archaikus fotótechnikák bemutatása és kipróbálása, a Medvesalján ballonos repüléseket is tervezünk.


A programhoz fotópályázat is kapcsolódik.

 

Forrás: MTI
Fotó: Berendi Tibor - A felkelő nap vára

 

2018-05-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite