2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFotós maratont szerveznek Nógrádban és a Felvidéken

Fotós maratont szerveznek Nógrádban és a Felvidéken


Közép-Európa legnagyobb tájfotós rendezvényét tartják a hétvégén a Novohrad-Nógrád Geoparkban Salgótarján környékén és Dél-Szlovákiában: a Medvesi Fotós Maratonon lehetőség lesz többek között kivilágított várak éjszakai fotózására, denevérgyűrűzésre és asztrofotózásra is.

medvesfennsik


A programtól azt várják, hogy az itt készülő több ezer fotó segít majd népszerűsíteni a geoparkot, a Medves-fennsíkot és a tájvédelmet - közölte az MTI-vel a szervező Novohrad-Nógrád Geopark hétfőn. Mint írták, a harmadik Medvesi Fotós Maratonon csaknem száz önkéntes segíti a fotósokat péntektől vasárnapig, hogy felfedezzék a tájat, és elkészítsék legszebb fotóikat.


A szakmai partnereknek köszönhetően lesz asztrofotózás, multikopter-bemutató, portré- és szabadtéri modellfotózás, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi bemutatókat, madár- és denevérgyűrűzést, valamint éjszakai rovarmegfigyelést szervez. A fotós maratonra kivilágítják a térség három középkori várát, Salgót, Somoskőt és Füleket. Salgó várában ott lesznek a Börzsönyi Nehézgyalogosok teljes páncélzatban, Füleken a Defensores Történelmi Társulat tagjai várják a fotósokat.


Az asztrofotózás és az éjszakai tájképek elkészítése után indulnak a hajnali túrák. A résztvevők nemcsak a napkeltét örökíthetik meg, de olyan helyre is elviszik őket, ahonnan Salgó és Somoskő várai egy képre komponálhatók. A fotósok felfedezhetik a Medvesalja rejtett értékeit is a gömöralmágyi templomnál, a péterfalai tónál és az ajnácskői sziklánál.


A programhoz fotópályázat is kapcsolódik. Táj, emberek és élővilág kategóriákban díjazzák a beküldött fotókat, a fődíjat pedig a legjobban teljesítő fotósnak ítélik oda. Idén első alkalommal családi napot is rendeznek. A fotózással nem foglalkozó érdeklődők túrázhatnak, részt vehetnek a különleges mentőszolgálatok bemutatóin, megnézhetik az utazó planetárium műsorát, megkóstolhatják a helyi ételeket, és a gyerekeket játszóház is várja. Ezeknek a programoknak a központja a geopark Eresztvényi Oktató, Kutató és Irányító Központja lesz.


A Medvesi Fotós Maratont Komka Péter fotóriporter és Drexler Szilárd dokumentumfilmes kezdeményezte, akik maguk is a Medves vidékén élnek, és szívükön viselik a táj sorsát. Az idei rendezvényre előzetesen mintegy 450-en regisztráltak az interneten.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2016-05-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite