2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ProgramajánlóFrancia csoport híres táncelőadása a Trafóban

Francia csoport híres táncelőadása a Trafóban


A francia Compagnie Maguy Marin May B című előadását láthatja a közönség a Trafó Kortárs Művészetek Házában; a produkciót a 200% tánc elnevezésű sorozat keretében pénteken és szombaton este tűzik műsorra.

francia eloadok


A modern tánctörténetet megalapozó előadást először láthatja a magyar közönség, amióta a társulat 1986-ban fellépett a Fővárosi Operettszínházban - közölte a Trafó az MTI-vel.


Maguy Marin ahhoz a koreográfus nemzedékhez tartozik, amelynek tagjai az 1980-as évek elején új értelmet adtak a kortárs táncnak Franciaországban. "Meggyőződéses, szabad, elhivatott asszony, aki Maurice Béjart iskolájából kikerülve megtanult a maga útját járni. Európa-szerte nagy botrányt kavart 1981-ben készített előadásával mintegy harminc év után ismét visszatér Magyarországra" - olvasható az előadás ismertetőjében.


Ez a May B csak a szereposztásban különbözik az 1986-os budapesti előadástól. Az ajánló szerint Maguy Marinnek, a francia új tánc kiemelkedő képviselőjének máig legjelentősebbnek tartott művéből hiányzik minden hagyományosan táncnak tekinthető mozdulat.
"A Beckett-írások ihletésére született előadás az emberi lét perifériájáról, a vegetálás szintjén élők közösségéről tudósít kíméletlen nyersességgel, a szépítés, az esztétizálás, a stilizálás legkisebb engedménye nélkül" - írta Fuchs Lívia tánctörténész a Száz év tánc című kötetében.


Maguy Marin koreográfiájában Ulises Alvarez, Romain Bertet, Kais Chouibi, Laura Frigato, Francoise Leick, Mayalen Ontondo, Dafni Koutsafti-Kyriaki, Ennio Sammarco, Jeanne Vallauri és Adolfo Vargas lép színpadra, a díszlet Louise Marin munkája.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-05-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite