2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
NagyvilágFrancia elnökválasztás - A német kormány szerint nyugtalanító a francia szélsőjobboldal vá

Francia elnökválasztás - A német kormány szerint nyugtalanító a francia szélsőjobboldal választási sikere


Nyugtalanító a francia elnökválasztások első fordulójában elért szélsőjobboldali siker - mondta a német kormány helyettes szóvivője hétfőn.

sarkozymerkel


Georg Streiter Berlinben kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a Nemzeti Front jelöltjére, Marine Le Penre leadott szavazatok magas száma riasztó, a második forduló azonban megnyugvást hozhat.

Hozzátette: Angela Merkel német kancellár továbbra is Nicolas Sarkozyt támogatja. Megjegyezte: tudomása szerint Merkel nem vesz részt személyesen a konzervatív jelölt kampányában.

A helyettes kormányszóvivő kiemelte, hogy német és a francia kormányzat viszonya "teljes mértékben független" a vezető pozíciókat betöltő személyek kilététől, és Merkel jól együttműködik a francia elnökkel, bárki legyen is az.

Hasonlóan vélekedett Guido Westerwelle külügyminiszter is, aki hétfőn hangsúlyozta: a német-francia kapcsolat kulcsfontosságú az uniós integráció jövője szempontjából, Németország ezért a Franciaországgal való szoros együttműködés lehetőségét keresi akkor is, ha Francois Hollande lesz a következő államfő. Kifejtette: a francia elnökválasztás második fordulójában "két igazi demokrata" vesz részt, akik egyaránt "kiállnak Európáért és a német-francia barátságért".

Sigmar Gabriel, a német szociáldemokrata párt (SPD) elnöke üdvözölte Hollande győzelmét. A legnagyobb német ellenzéki párt vezetője kiemelte: a franciák változást akarnak, a szocialista jelölt sikere pedig azt mutatja, hogy a Merkel-Sarkozy-féle megszorító politikának van alternatívája. A kiadáscsökkentés nem vezet az államadósság mérséklődéséhez, ha közben összeomlik a gazdaság, ezért az uniós fiskális paktumot ki kell egészíteni egy növekedésélénkítő programmal - mondta Gabriel.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

2012-04-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite