2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
ItthonFrunda György szerint Kövér és Németh megsértette a magyar alkotmányt

Frunda György szerint Kövér és Németh megsértette a magyar alkotmányt


Magyarország alkotmányának megsértésével vádolta Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét és Németh Zsolt külügyi államtitkárt amiatt, hogy nem az RMDSZ-t, hanem a másik két erdélyi magyar pártot támogatják a választási kampányban.

Kövér Lásszló002

Kövér László


Erről a Krónika és az Új Magyar Szó című romániai magyar napilapok számoltak be csütörtökön. Frunda - aki az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje - úgy véli, Kövér és Németh azzal sértette meg a magyar alkotmányt, hogy a Magyar Polgári Pártot (MPP), valamint az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) támogatják a romániai helyhatósági választási kampányban, miközben Frunda szerint a magyar alkotmány kimondja, hogy a magyar kormánynak a határon túli magyarság választott képviselőit kell támogatnia. A szenátor emlékeztetett, hogy több mint húsz éve az RMDSZ képviseli az erdélyi magyarságot.


A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) alapszabályzatát és a nemzetközi pártegyezségeket is felrúgja - hangoztatta Frunda, hiszen az EPP-nek tagja mind a Fidesz, mind az RMDSZ, így Frunda szerint Orbán Viktor politikai alakulatának az RMDSZ-t kellene támogatnia - olvasható az erdélyi magyar lapokban.


A román ellenzékhez közel álló Romania libera című napilap kommentátora szerint Victor Ponta román miniszterelnök a Kövér látogatása ügyében tanúsított agresszív magatartásával az erdélyi románok körében próbál több szavazatot szerezni a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) jelöltjei számára, de valójában az RMDSZ pozícióit gyengíti és az EMNP-t, valamint az MPP-t erősíti. A szerző szerint Bukarestnek semlegesen kellett volna viszonyulnia a magyar pártok közötti harchoz.

ezo_banner

HIRDETÉS


Az újságíró szerint Nyirő József erdélyi író újratemetése ügyében a román hatóságok akkor lettek volna "okosak", ha nem tiltják meg a kegyeleti aktust, hanem sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy Magyarország a "nacionalista, antiszemita és antidemokratikus ideológia egyik markáns képviselőjének" emléke előtt tiszteleg.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite