2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
ItthonFülledt és viharos idő 40 napig? Zivatart és hőséget hozhat Medárd

Fülledt és viharos idő 40 napig? - zivatart és hőséget hozhat Medárd


Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint szerda estig a napsütés mellett gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé várható záporeső, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordul. A megélénkülő déli, délnyugati szél néhol megerősödik, zivatarban átmenetileg viharossá fokozódik.

vihar


A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 33 fok között alakul, különösen meleg lesz a Tiszántúlon. Késő estére pedig 17 és 24 fok várható.


Veszélyjelzés


Ma több alkalommal számíthatunk nagyobb területen az országban, nyugatról-keletre vonuló zivatarok kialakulására. Előreláthatólag a nap második felére a Dunától keletre, illetve északra húzódik a kiterjedt zivatarok zónája, amelyhez helyenként felhőszakadás, jégeső (2 cm körüli átmérővel) és viharos (60-80 km/h vagy kis területen efeletti) széllökés társulhat - közölte Polyánszky Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.


A helyenként viharos idő komoly károkat okozhat az épületekben is. Tűzoltók vonultak ki a cserkeszőlői lakóparkba, ahol villám csapott egy étterem tetőszerkezetébe. A tűz nem terjedt át a lakópark lakásaira, senki nem sérült meg.


Mit hoz Medárd?


A népi mondás szerint: "Ha ezen a napon esik, negyven napig esik egyfolytában." A Medárd napi esőhöz további hiedelmek társulnak, például az őszi termésre vonatkozó jóslások. Ha nem esik ezen a napon, vagyis negyvennapos szárazság következik, akkor édes bortermés várható. Ha viszont negyven napig esni fog, akkor a bor savanyú lesz, a széna viszont bőséges. Többfelé élt az a hiedelem is, hogy az ezen a napon elültetett káposzta szép termést fog hozni.


Forrás: met.hu/MTI/HÍR PORT24

2011-06-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite