2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFunkcióbővítő városrehabilitáció indult Salgótarjánban

Funkcióbővítő városrehabilitáció indult Salgótarjánban


Megújul Salgótarján belvárosa az Európai Unió és a magyar állam csaknem egymilliárd forintos támogatásával. Az ez év végéig tartó városrehabilitáció keretében az Acélgyárhoz vezető úttól a Múzeum térig terjedő részen végeznek munkálatokat.

Székiné

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) polgármester a pénteki projektindító rendezvényen elmondta: a város 2008-ban tíz évre szóló fejlesztési tervet dolgozott ki, ebbe épült bele az úgynevezett integrált városfejlesztési stratégia, amelynek révén saját beruházásban újították meg tavaly az úgynevezett kis Fő teret. Továbbá erre alapozva nyertek el 989 millió forintos támogatást a Múzeum tér átalakításához, a városi mozi épületének felújítására és szórakoztatóközponttá alakítására, 238 parkolóhely kialakítására, forgalomszervezési változtatásokra és kisebb téralakítási feladatokra.

A polgármester hozzátette: a korábbi pályázatoknál erőltették a vállalkozói szektor bevonását a városfejlesztési munkálatokba, de ez Salgótarjánban nehézségekbe ütközött. Mind a gazdasági környezet, mind pedig a banki hitelezés hiánya megakadályozta, hogy az északi régió megyeszékhelyeivel egyszerre kezdjenek hozzá a rossz állapotú belvárosi épületek, terek rendbehozatalához. Az épületfelújítási munkálatokat a héten megkezdte a kivitelező, a felszíni parkolók kialakításával kapcsolatos közbeszerzési eljárás a következő hetekben zárul le.

A Múzeum tér rekonstrukcióját irányító Szabó Márton építész elmondta, a Hild-díjas városban a korábbinál meghittebb, kisebb közösségeket kiszolgáló lépcsők, kiszögellések, utcabútorok alkalmazásával szeretnének a városlakók számára élhető tereket biztosítani.

Telekné Dézsi Piroska, a beruházásért felelős önkormányzati cég ügyvezetője közölte: a mozi épületének felújítása augusztusra készül el, az új szórakoztatóközpont a próbaüzem után, várhatóan novemberben nyílik meg. A térfelújítási munkálatokkal a szerződés szerint decemberre végez Salgótarjánban a kivitelező.

Magyar Géza, Ybl-díjas építész az MTI kérdésére válaszolva elmondta: az általa több mint harminc éve tervezett moziépületet öt külön bejárattal, más-más közösségi térhasználatra alakítják át. A Zsolnay Kerámiagyár pedig új pirogránit burkolatot készít a Múzeum téri épületegyüttes újraburkolására.


Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-04-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite