2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
NagyvilágFüves cigarettát szívott egy politikus

Füves cigarettát szívott egy lengyel politikus a marihuána legalizálását követelő tüntetésen


Füves cigarettát szívott Janusz Palikot, a lengyel parlamentben is képviselt baloldali liberális Palikot Mozgalom (RP) párt vezetője a marihuána legalizálását követelő tüntetésen szombat este a lengyel fővárosban - olvasható a Gazeta Wyborcza hétvégi online kiadásában.

cannabis

(illusztráció)

Több ezren vonultak végig Varsó belvárosán a Szabad Kender (Wolne Konopie) egyesület által összehívott békés menetben. A "Termeszd, szívjad, legalizáld" és "A marihuána gyógyszer" jelszavakat skandáló résztvevők több helyen léggömbökhöz erősített kendermagokat eresztettek szélnek.

Palikot a tüntetők aktivitását a parlament székháza előtt köszönte meg, majd füves cigarettát kért a tömegtől, és rágyújtott. A látványos és vitatott happeningekről ismert politikus nem először szólalt fel a cannabis legalizálásása mellett és füvezett nyilvános helyen. Ezúttal a lengyel médiának nyilatkozva kiemelte: nem szakértő, így képtelen meghatározni a cigaretta összetételét, de feltételezi, hogy cannabis volt.

Tomasz Oleszczuk, a fővárosi rendőr-főkapitányság képviselője a lengyel közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy az esetet nem jelentette senki. Arra hivatkozott, hogy "a rendvédelmiseknek nehéz lenne mindenhol jelen lenniük", míg a rádió riportere szerint a füvező politikus közelében rendőrök is voltak.

Ezek után a sajtóhírek online kommentárjaiban többen felháborodásukat fejezték ki a közélet szereplőinek kiváltságai miatt, mert ugyanezen az eseményen a rendőrség 29 személyt, köztük több kiskorút is kábítószer-birtoklás gyanújával állított elő.
Lengyelországban a hatályos törvények értelmében a kiskorúak ügyében a gyámhatóság dönt, a felnőttekre pedig akár 3 év börtönbüntetés is kiszabható. Az ügyészség vagy a bíróság azonban elállhat a büntetőeljárástól kis mennyiségű kábítószer saját felhasználása esetén, ha úgy ítélik meg, hogy a tettnek nincs jelentős társadalmi hatása.

http://wyborcza.pl/1,75248,11805801,Ulicami_Warszawy_przeszedl_Marsz_Wyzwolenia_Konopi.html
http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,marsz-wolnych-konopi-idzie-przez-miasto,46375.html
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/612568,Palikot-publicznie-zapalil-marihuane

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite