2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedG20: nincs egyetértés a bankadóról - az európai nagyok szeretnék

G20: nincs egyetértés a bankadóról - az európai nagyok szeretnék


A G20 tavaly októberi pittsburghi csúcstalálkozóján javaslatokat kért a Nemzetközi Valutaalaptól, de abban megosztott, hogy hasznos-e egy ilyen adó, és hogyan vegyen részt a pénzügyi szektor az állam bankmentő intézkedéseiben, ami az eredeti cél volt.

számológép


A fejlett és fejlődő országok (G20) vezetőinek Torontóban tartott kétnapos csúcstalálkozójukon szembe kell nézniük azzal, hogy nincs egyetértés közöttük a bankadót illetően.
A "bankadó terén nem lesz megállapodás a Húszak között, ez már tény" - jelentette ki Berlusconi olasz kormányfő szombaton újságírók előtt, néhány órával a csúcstalálkozó kezdetét megelőzően.


"Annak alapján, amit megtudtam a tárgyalók előkészítő munkájából, negatív döntésre kell számítanunk" - mondta Angela Merkel német kancellár, megerősítve, hogy Nicolas Sarkozy francia elnöknél is szorgalmazta a bankadó bevezetését.


"Sajnos, a Húszak között nincs konszenzus sem a bankadóról, sem a pénzügyi tranzakciókat terhelő adóról" - mondta a német kancellár.


A G20 ugyanakkor nem akadályozza meg, hogy az adót támogató országok azt bevezessék - mondta egy magas rangú kanadai illetékes, amelynek országa a G20-csúcs házigazdája.
"David Cameron brit kormányfő, Merkel asszony és én magam olyan keretszabályozásról döntöttünk, amely lehetővé teszi a banki tevékenységek megadóztatását, és bárhogyan döntsenek is a partnereink, meg fogjuk valósítani" - mondta Nicolas Sarkozy.


Azok az országok, amelyeknek nincs szükségük az adófizetőik pénzére, vagy amelyeknek a bankjai nem mentek csődbe, nem szándékoznak bankadót bevezetni - mondta Dimitri Soulas, Stepher Harper kanadai kormányfő szóvivője Kanada helyzetére utalva.


A G20 2009. októberi pittsburghi csúcstalálkozóján javaslatokat kért a Nemzetközi Valutaalaptól, de már abban is megosztott, hogy hasznos-e egy ilyen adó, és hogyan vegyen részt a pénzügyi szektor "igazságosan és nagymértékben" az állam bankmentő intézkedéseiben, ami a bankadó eredeti célja volt.
Wayne Swan ausztrál miniszterelnök-helyettes szombaton hangsúlyozta, hogy Ausztráliának nincsen szüksége ilyen adóra. "Az igazság valószínűleg az, hogy egyesek azért találták ki ezt az adót, mert némi pénzhez akarnak jutni" - tette hozzá, Franciaországra és Nagy-Britanniára utalva.
Brazília, Oroszország, India és Kína, valamint a házigazda Kanada nem tartja szükségesnek a bankadó bevezetését.


Az eredetileg a bankadó bevezetését szorgalmazók között szereplő Egyesült Államok régóta hallgat a témáról. A kongresszus, amelynek az adónem bevezetéséről dönteni kell, a nyárra tervezi róla a vitát a 2010/11. évi költségvetés tárgyalásakor.

 

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-06-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite