2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonGarantált lesz a nemzeti vagyon védelme

Garantált lesz a nemzeti vagyon védelme


A nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslat elfogadása azt jelenti, hogy a jövőben csak kétharmados parlamenti többséggel lehet módosítani, értékesíteni az abban szereplő vagyontárgyak körét.

vedelem

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára közölte: a nemzeti vagyonról szóló törvény biztosíték. Hozzátette: a kabinet megállította a nemzeti vagyonnal való felelőtlen gazdálkodást, erős, stabil hátteret ad a nemzeti gazdálkodáshoz és a költségvetéshez.

A vagyontárgyak sarkalatos törvényben való rögzítésével a kormány garantálja, hogy a jövőben a költségvetés problémáit nem a nemzeti vagyon felélésével fogja megoldani - mondta.

Megjegyezte, hogy a törvényjavaslatnak a részletes parlamenti vitája zárult le. Ennek kapcsán leszögezte: a javaslat elfogadásával erős, jó törvény születik. A törvény elfogadása esetén január 1-jén lép hatályba.

Hegmanné Nemes Sára elmondta: a nemzeti vagyonról szóló törvény meghatározza a nemzetgazdaságilag kiemelt vagyontárgyak fogalmát; az ilyen vagyontárgyakat nem lehet elidegeníteni és megterhelni őket, és csak szabályozott keretek között lehet hasznosítani. Konkrét, a tervezetben is szereplő példaként említette a nemzetgazdaságilag kiemelt vagyonra a műemlékek nagy részét, a közszolgáltatók többségi állami, önkormányzati tulajdonú üzletrészeit is.

A nemzeti vagyonról szóló törvény meghatározza a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályait is - tette hozzá az államtitkár. Hangsúlyozta: fontos változás, hogy az úgynevezett vagyonkezelés lehetőségét kizárólag közösségi szervezetnek engedi meg, vagyis magáncég, magánszemély nem kezelheti a nemzet vagyonát. Amennyiben a nemzet vagyona a közösség érdekében már nem hasznosítható, akkor értékesíteni kell, de az új törvény megállítaná azt a folyamatot, hogy akár 70-100 évre magántársaságoknak adnak hasznosításra nemzeti vagyont.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a közbeszerzési és államháztartási törvénnyel összhangban csak átlátható cégekkel, szervezetekkel lehet szerződést kötni, vagyis az off-shore cégeket kizárják a rendszerből.

A törvényben lévő garanciák Hegmanné Nemes Sára szerint hosszú távú garanciákat nyújtanak arra, hogy a mindenkori kormány felelősen gazdálkodjon a nemzeti vagyonnal, a részletszabályokról az állami vagyonról szóló végrehajtási törvény, és rendeletek fognak gondoskodni.

A sajtótájékoztató végén Giró-Szász András kormányszóvivő egy kérdésre válaszolva elmondta: a kormány vizsgálja az Európai Központi Bank (EKB) jegybanktörvényről szóló levelét.

Egy másik kérdésre válaszolva pedig közölte: a kormány szerdai kihelyezett ülésén semmilyen formában nem került szóba Fellegi Tamás távozó nemzeti fejlesztési miniszter utódjának személye.


Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-12-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite