2020. február 18., kedd - Bernadett
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeGátszakadástól tartanak a vízügyi szakemberek a maconkai víztározónál

Gátszakadástól tartanak a vízügyi szakemberek a maconkai víztározónál


Kritikussá vált a helyzet Nógrád megye egész területén. A folyamatos esőzésnek köszönhetően árad az Ipoly, amely óránként 2-3 centimétert emelkedik, Szécsényben átszakadt a Szentlélek patak gátja, amely két utcát elárasztott. Bátonyterenyén a maconkai víztározón elsőről másodfokúra kellett emelni a készültséget. A szakemberek attól tartanak, hogy átszakad a maconkai víztározó gátja, ezért most azt tervezik, hogy megnyitják a zsilipeket, amelynek köszönhetően a Zagyva elöntheti a város több utcáját.

árvíz6


A megye egész területén folyamatosan védekeznek a szakemberek és a település polgárai az árvíz ellen. Szinte nincs olyan patak, folyó a megyében amelyik ne áradna. A folyamatosan szakadó esőzés következtében az Ipoly és a Zagyva, valamint a maconkai víztározó vízszintje óránként 2-3 centimétert emelkedik.


Szécsényben átszakad a gát


Szécsényben is kritikussá vált a helyzet, ott átszakadt a Szentlélek patak gátja, így 2 utcát öntött el a hömpölygő vízáradat. Vízügyi szakemberek és a város vezetése a helyszínen informálódott a kialakult katasztrófahelyzetről és megtették a szükséges intézkedéseket.


Evakuálás is lehetséges Bátonyterenyén


Bátonyterenyén is nagy a készültség. A helyi polgári védelem és a város lakossága folyamatosan küzdenek az árvíz ellen, eddig 4000 homokzsákot kellett kihelyezni a kritikussá vált helyekre. A maconkai víztározóhoz a fővárosból érkeztek vízügyi szakemberek, hogy elemezzék a kialakult helyzetet. Mivel attól tartanak, hogy átszakad a víztározó gátja ezért úgy döntöttek, hogy megnyitják a zsilipeket, ezzel talán megtudják akadályozni a gátszakadást. A Nógrád Megyei Katasztrófa Védelem emberei folyamatosan ellenőrzik a maconkai víztározó vízszintjét és felkészültek a lakosság evakuálására, amennyiben erre szükség lesz.

árvíz5


Szeles Péter a Nógrád Megyei Katasztrófa Védelem sajtósa a Nógrád24.hu-nak azt mondta az egész megyében katasztrófa helyzet alakult ki az áradások miatt, és ha az időjárás ilyen marad, akkor a helyzet csak súlyosbodni fog.


Időjárás előrejelzés


A Kárpát-medence időjárását hétfő estig továbbra is ugyanaz a ciklon alakítja, de hétfőn napközben már jóval kevesebb csapadékra kell számítani, ugyanakkor marad a sokfelé viharos szél.


Várható időjárás az ország területére hétfő estig


Reggelig borult, esős idő lesz, több helyen további jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Hosszabb csapadékszünetek, illetve kevesebb eső keleten, délkeleten valószínű. Hétfőn főként keleten és a nyugati határ közelében már hosszabb időszakokra is felszakadozhat a felhőzet, elsősorban a nyugati és középső területeken várható többfelé eső, zápor. A Tiszántúl kivételével sokfelé viharos lesz az északnyugati szél, a legerősebb széllökések a Dunántúlon helyenként meghaladhatják a 100 km/ó-t.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 15 fok között, a tartósan borult, csapadékos területeken kevéssel 10 fok alatt valószínű.

2010-05-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite