2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeGazdagodhat a Salgótarjáni Panteon

Gazdagodhat a Salgótarjáni Panteon

Két új szoborportréval gazdagodhat a Salgótarjáni Panteon. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a Salgótarjáni Panteonban felállítandó Bóna Kovács Károly, valamint dr. Horváth István mellszobrának létrehozására irányuló pályázatot nyújt be a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumához.

stpanteon

A városháza árkádja alatt, az azt L-alakban övező üvegfal előtt lévő Salgótarjáni Panteon a város polgári körének kezdeményezésére született. A panteonban olyan személyiségeknek állítottak, állítanak emléket, akik életükkel, munkásságukkal a közjót szolgálták és elősegítették Salgótarján fejlődését. A panteonban - amely kiemelkedő képzőművészeti együttese a városnak - 2000-2002 között hét, majd 2014-ben egy szoborportrét állítottak fel az utókornak emlékül.

Sikeres pályázat esetén a sor most méltón folytatható Bóna Kovács Károly, valamint dr. Horváth István mellszobrának felállításával. A salgótarjáni születésű festő- és szobrászművész Bóna Kovács Károly maradandó művészi alkotásai, szobrai, freskói részét képezik Salgótarján és a megye művészeti életének, köztéri munkái városszerte megtalálhatóak. Salgótarján díszpolgára, dr. Horváth István történész, muzeológus, megyei múzeumigazgató elévülhetetlen érdemeket szerzett a város és a megye múzeumi életében folytatott több évtizedes, magas színvonalú tevékenységével, valamint szakírói munkásságával.

A Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumának pályázati felhívása - mely vissza nem térítendő támogatást biztosít - előnyben részesíti azokat a kortárs, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri munkákat, melyek az adott település közterén a település kulturális jelenét erősítik. Előnyt jelentenek azok az alkotások, melyek a település számára fontos személyiséget mutatnak be, ezzel a település jelentőségét erősítik, a környezet egyhangúságán változtatnak, használatának komfortját építik, azt vizuálisan dinamizálják. A városi önkormányzat meggyőződése, hogy a kiírás szellemiségének minden tekintetben megfelel a pályázat, így van remény a Salgótarjáni Panteon két új alkotásának megvalósítására.

 

Forrás: Salgotarjan.hu/ Nógrád24

 

 

2015-06-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite