2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeGazdát keres a bátonyterenyei képeslapgyűjtemény

Gazdát keres a bátonyterenyei képeslapgyűjtemény


Gazdát keres 42 ezer darabos gyűjteményének a bátonyterenyei képeslapmúzeum tulajdonosa, mert nem tudja tovább működtetni az intézményt. Barják Gyula 1982-ben kezdte a képeslapok gyűjtését, a gyűjteményt 2010 őszéig magánmúzeumban láthattak az érdeklődők a Nógrád megyei városban.

kepeslapbt

A gyűjtő az MTI-nek elmondta: 1896-1990 közöttiek a képeslapok, amelyeken látható többek között Magyarország természettörténete, az ipar, a földművelés története, a kereskedelem, a közbiztonság, "vagy ahogy régebben mondták, a közbátorság története", történelmi események, politika, az anyag kisebb része pedig a Föld szinte minden országát bemutatja Ausztráliától Kínáig.

A kollekcióból 700 darab mutatja be a trianoni határok nélküli Nógrád vármegye történetét az újkőkortól 1950-ig. Az 50-szer 70 centiméteres tablókon elhelyezett képeslapokat felirattal is ellátta.

kepeslapbt1

Barják Gyula dokumentumkönyvtárat is összegyűjtött az évek során a magyar történelemről és annak nógrádi vonatkozásairól, hogy a lapokhoz hiteles tájékoztatást adhasson néhány soros ismertetők formájában. Mint fogalmazott: a képeslapokkal olyan múltat lehet bemutatni, amelyet annak idején nem találtak meg a történelemkönyvekben, és amelyet talán a mai napig sokan nem ismernek.

Az első kiállítást 1988-ban a nagybátonyi gépüzemben rendezték meg, a képeslapmúzeumot 1990-ben nyitották meg a családi házhoz tartozó, átalakított régi terménytároló épületében, három helyiségben.

A mintegy 8 ezer látogató által felkeresett állandó kiállítás télre mindig bezárt, de a 2010-es zárás után 2011 tavaszán már nem nyitott ki. A gyűjtő azt mondja, anyagi okok miatt nem tudja már működtetni a múzeumot, ezért a házat és az - antikváriumi értékén - 6,2 millió forintos, a megyében egyedülálló gyűjteményt felajánlotta Bátonyterenye önkormányzatának, azonban közel két év alatt sem sikerült megegyezniük.

Egy kész helyiségben azonnal látogathatóvá lehetne tenni a gyűjteményt - mondta Barják Gyula, hozzátéve: azt szeretné, ha a gyűjtemény nógrádi település tulajdonába kerülne, "akik ugyanúgy szeretnék, ugyanúgy féltenék, akik a képeslapokat szinte a családtagjuknak éreznék, ahogyan én is éreztem, és ezt az értéket örökségnek tekintenék".

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

MTI Fotó: Komka Peter

 

 

2013-02-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite