2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeGazdátlan, gazos Kisterenye a bűnös városrész

Gazdátlan, gazos Kisterenye - a bűnös városrész


Az elmúlt napokban több kisterenyei olvasónk kereste meg szerkesztőségünket azzal kapcsolatosan, hogy jelezzék milyen áldatlan állapot uralkodik a kisterenyei temetőben és a városrész több pontján. A Nógrád24.hu utána járt a dolgoknak.

fuvessirok


A Nógrád24.hu tudósítója járt a kisterenyei temetőben, a kastélykertben valamint a városrész különböző részein.


A kisterenyei temetőben derékig érő a fű


A kisterenyei temetőbe érve az ember megdöbbenve tapasztalja, hogy amerre néz szinte derékig érő fű, gaz van mindenfele. Mind a sírok között, mind pedig a közlekedési útvonalak mentén óriási elburjánzott fűrengeteg van. Nem kivétel ez alól a temetőben fellelhető tömegsírok, vagy emlékmű sem, sőt ami ennél is megdöbbentőbb a ravatalozó közvetlen környezete is merő gaztenger. Felmerül az emberben a kérdés a Kisterenyén elő embereknek nincs joguk ahhoz, hogy szeretteiktől méltó környezetben tudjanak végső búcsút venni.

kisterenyeiravatalozo


Viccesnek tűnik a ravatalozóval szemben felállított tábla, amelyen fel van tüntetve, hogy a fenntartó Bátonyterenye Önkormányzata és az üzemeltető Bávü Bátonyterenyei Városüzemeltetési Közhasznú Társaság. A tábla szerint van fenntartója és üzemeltetője is a temetőnek, sajnos a jelek nem ezt tükrözik. Értem én, hogy a sok csapadék nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a fű a megszokottnál is gyorsabban nőjön, de a derékig érő fű számomra azt mutatja, hogy itt minimum két-három hónapja nem volt a fű lekaszálva, levágva.

kisterenyeitemetotabla


A kérdés egyértelműen merül fel bennem és a városrészben élő emberekben is. Ki a felelős ezért? Miért nincs gazdája a temetőnek? Kérdéseinkkel elsőnek megkerestük a fenntartót, Bátonyterenye Város Önkormányzatát.

fuvesemlekmu


Lavajné Dóka Éva a város polgármestere azt mondta nem győzik vágni a füvet, mert olyan ütemben nő az esőzések miatt. Arra a kérdésünkre, hogy ez a fűrengeteg nem a napokban nőtt hanem 2-3 hónapja nincs vágva a fű, kitérő választ adott és azt mondta keressük meg a Bávü igazgatóját ezzel kapcsolatosan, hogy miért nem lett levágva a fű a kisterenyei temetőben - a polgármester hozzátette nem érti a kisterenyei embereket, a bátonyi városrészben sem jobb a helyzet. - Érdekes hozzá állás egy polgármester részéről.


Természetesen ezek után felhívtuk a BÁVÜ Bátonyterenyei Városüzemeltetési Közhasznú Társaságot, ahol azt közölték velünk ez nem az ő hatáskörük, mert a fűnyírás a Közmunka Program keretén belül történik. - Itt egy pillanatra én is elvesztettem a fonalat.


Nem feladata a fenntartónak, Bátonyterenye Önkormányzatának, nem feladata az üzemeltetőnek. Akkor kinek a feladata folyamatosan rendben tartani a város közterületeit és a temetőket?


Annyit azért sikerült megtudnunk, hogy kevés az ember és nem győzik a munkát.


23-as főút mentén is a fű az úr

23as


A 23-as főút mentén sem jobb a helyzet a Nemti úton a szalagkorlát - ami az autósokat védi a szakadéktól - gyakorlatilag már nem is látszik a fűtől. Kérdéseinkre, hogy ez mennyire balesetveszélyes gyakorlatilag nem kaptunk választ senkitől.


Bátonyterenye ékköve a kisterenyei kastély - lenne


A Nógrád24.hu megkérdezte a város polgármesterét: miért van az, hogy a gyönyörű kisterenyei kastély és közvetlen környezete is az enyészet martalékává válik. Lavajné Dóka Éva a város polgármestere azt mondta, hogy ez nem teljesen igaz, mivel a parkot május 1-re rendbe tették, és egyébként is a kisterenyeiek ellenezték a kastély eladását, akkor most miért vannak felháborodva, ha így néz ki a kastély és területe.

kastelykertirom


Nógrád24.hu - Nem gondolja azt polgármester asszony, hogy a város egyetlen ékköve, és turisztikai látványossága a kisterenyei Gőrky-Solymossy kastély és parkja? Nem kellene erre kiemelten odafigyelni, karbantartani?


Lavajné Dóka Éva - A számok nem ezt mutatják, nem érkezik oda turista.


Igen, melyik turista szeretne omladozó épületek, derékig érő gazban kirándulni, nézelődni?

eletveszelytabla


Nyilván ez is számos kérdést vett fel a város lakóiban. Vajon mikor fognak érdemben lépni az omladozó kastély kerti épületek kapcsán? Mikor döbbenek arra rá, hogy ilyen értéket óvni, őrizni és megőrizni kellene? Esetleg akkor, amikor valakire rádől az egyik romépület és tragédia lesz?


Ígérjük olvasóinknak ezekre a kérdésekre is igyekszünk válaszokat találni...

 

2010-05-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite