2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonGénmódosított vetőmag - Csaknem ezer hektárnyi kukoricát kellett megsemmisíteni

Génmódosított vetőmag - Csaknem ezer hektárnyi kukoricát kellett megsemmisíteni


Magyarországon eddig körülbelül 950 hektáron termesztett génmódosított kukoricát semmisítettek meg, és azonosították az összes, ügyben érintett vetőmag-forgalmazót - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

genmod

Beszélt arról is, hogy további 2500 hektárt érint a szennyezett vetőmag, itt folyamatban van a hatósági eljárás. Ezekben a táblákban is megsemmisítik majd a kukoricát, azért, hogy ne kerüljön ki a természetbe a szennyezés - mondta a miniszter.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a tét, hogy Magyarország megőrizze genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes státuszát. Kifejtette: körülbelül 950 hektárnyi kukoricánál volt a vetőmag egy ezreléket túllépően szennyezve, ennek a területnek a "lezúzása" már megtörtént.

Azonosították az összes, ügyben érintett vetőmag-forgalmazót, "több cégről is szó van" - mondta Fazekas Sándor. Kiemelte: a termelőkkel és forgalmazókkal együttműködve szeretnék tisztázni a helyzetet.

Magyarország GMO-mentessége a tavasszal elfogadott alkotmánynak is fontos része, a következő lépésben pedig arra fog javaslatot tenni, hogy tegyék büntethetővé a GMO-szennyezést, amelyek kapcsán el lehet majd járni büntetőjogi eszközökkel, illetve jogszabályt kell alkotni az ilyen esetben életbe lépő szankciókról is - jelezte a tárcavezető.

Elmondta: a szövegezés folyamatban van, és az új jogszabály tartalmazza majd a forgalomból való kivonás szabályait, a büntetési tételeket a GMO-mentesség megsértéséért, illetve azt is, hogy a céggel szemben milyen eljárások és milyen kárfelelősség lép életbe.

Jelenleg a Polgári törvénykönyv szabályozza az ilyen eseteket, de már a mostani lépésekkel is szeretnék világossá tenni, hogy meg kell őrizni Magyarország GMO-mentességét, és ha valaki ezt megsérti, akkor az állam részéről gyors, határozott reagálásra számíthat - hangsúlyozta Fazekas Sándor.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite