2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeGeoparkok Hete Nógrád megyében és Szlovákiában

Geoparkok Hete Nógrád megyében és Szlovákiában


Szombaton kezdődik a Geoparkok Hete rendezvénysorozat, amelynek keretében túrákat, kiállítást, fórumot, író-olvasó találkozót is szerveznek Salgótarjánban és Vanyarcon, valamint a szlovákiai Füleken és Csákányházán - tájékoztatta az MTI-t a Novohrad - Nógrád Geopark Kft. irodavezetője.

Nógrád-Geopark


Kéri István elmondta: a Novohrad - Nógrád Geopark idén már hatodik alkalommal csatlakozik a rendezvénysorozathoz, mely során 21 európai ország 59 geoparkjában több száz esemény zajlik párhuzamosan május 24. és június 8. között. A szlovák és magyar településeket összefogó Novohrad - Nógrád Geoparkban egy ünnepélyes eseménnyel, Vanyarc község geoparkhoz való csatlakozásával indul a programsorozat szombaton, így 92-re bővül a területhez tartozó települések száma.


Vanyarc önkormányzata, a Magyarhoni Földtani Társulat, a Novohrad - Nógrád Geopark Nonprofit Kft. és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal szervezésében konferenciát tartanak, amelyen szó lesz többek közt a Cserhát-hegységben folytatott gerinces őslénytani vizsgálatokról vagy az amatőr gyűjtők szerepéről a magyar földtanban. Május 30-án Füleken Geopark Fórumot rendeznek. Ezen a geoparkot irányító szervezetek adnak tájékoztatást az elmúlt évek fejlesztéseiről, folyamatairól, és ismertetik a jövőre vonatkozó elképzeléseket is. Hasonló programot tartanak június 2-án Salgótarjánban.


Június 4-én Füleken író-olvasó találkozó lesz, amelyen Jozef Klindával és műveivel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Szintén június 4-én az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál tematikus nappal várják a közönséget. A Vulkánnap során a Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának segítségével egy miniatűr vulkánt is működésbe hoznak majd a szakemberek.


Kéri István kitért rá: a Novohrad - Nógrád Geopark területén három alkalommal szerveznek vezetett gyalogtúrákat a Geoparkok Hete alatt. Május 31-én a kazári riolittufa-eróziós felszínhez invitálják a mozogni vágyókat egy könnyű, mintegy 8 kilométeres túrára. Másnap a határ túloldalán Abroncsos-Medves-Magosa-Macskalyuk-Somoskő útvonalon vezetnek egy közepesen nehéz, 8 kilométeres túrát. Június 7-én a Serki vár-Bencs-tető-Ajnácskő útvonalat járhatják be a túrázók, de a 20 kilométeres távot csak a felkészültebb természetjáróknak ajánlják.


A rendezvénysorozat két hete alatt Salgótarjánban, Füleken, Vanyarcon és Csákányházán is különböző foglalkozásokkal, vetélkedőkkel várják az óvodásokat, általános és középiskolásokat - tette hozzá az irodavezető. 2010-ben 63 Nógrád megyei és 28 szlovákiai település részvételével jött létre a geopark, hogy a földtudományi, régészeti, néprajzi, kulturális és történelmi értékek bemutatására építve, a turizmus élénkítésével erősítsék a térség gazdaságát.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-05-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite