2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonGeréb Ágnest megalázták

Geréb Ágnest megalázták


Geréb ÁgnesA bilincs alkalmazása önmagában nem jelenti az alkotmányos jogok sérelmét, azonban az ilyen korlátozás feltételeit és módját egyedi részletszabályok helyett törvényben lenne szükséges szabályozni. Az indokok között nem szerepelhet a nagy sajtóérdeklődés, az elővezetett személlyel rokonszenvezők száma, vagy a megfélemlítés szándéka - tartalmazza az állampolgári jogok biztosának jelentése.


Az előzetes letartóztatásban lévő szülésznőt az illetékes parancsnok döntésének megfelelően kéz- derék- és lábbilincsben vitték a büntetés-végrehajtási intézetből a bíróságra. Ott ugyan bírói utasításra levették a derékbilincset, de újabb utasítás hiányában rajta hagyták a lábbilincset, amely felsebezte a bokája környékét. Szabó Máté ombudsman a bv. országos parancsnokánál és a fővárosi főügyésznél tájékozódott, és a bilincsek alkalmazásának jog- és szakszerűségében nem állapított meg alkotmányos joggal összefüggő visszásságot. A bv. intézetek mérlegelhetik a bilincs haszálatát, ha tarthatnak például a fogvatartott támadásától, szökésétől, vagy attól, hogy kárt tesz magában. Ez a mérlegelési jog azonban nem korlátlan, nem ment fel a körültekintő, célszerű, arányos és részrehajlás nélküli eljárás kötelezettsége alól.


A vizsgált ügyben a három bilincs együttes alkalmazásáról hozott döntés nem felelt meg ezeknek a követelményeknek, még akkor sem, ha büntetés-végrehajtás a rendelkezésére álló néhány napban nem tudta megítélni az előzetes letartóztatásban lévő szülésznő magatartásának kockázatait. A gyenge fizikumú asszonnyal szemben nem volt arányos a mozgáskorlátozó eszközök ilyen alkalmazása, ami az ombudsman álláspontja szerint sérti a jogállamiság, a jogbiztonság, valamint a tisztességes eljáráshoz és az emberi méltósághoz való jogot.

Szabó Máté azt is hangsúlyozta, hoy önmagában nem jelenti az alkotmányos jogok sérelmét, ha a bv. intézetek bilincset alkalmaznak. Aggályos azonban, hogy annak szabályai törvényben, törvényerejű rendeletben, miniszteri rendeletben, országos parancsnoki intézkedésben, tehát különböző helyeken, különböző színtű jogszabályokban olvashatók. Kellő körültekintéssel, egységesen, törvényben indokolt szabályozni a kényszerítő eszközök használatának feltételeit, részletes szabályait. Amíg ez nem történik meg, sérül a jogállamiság elve, valamint az Alkotmány erre vonatkozó paragrafusa, mert alapvető jogokra és kötelességekre vonatkozó szabályokat csak törvény állapíthat meg - foglalta össze az ombudsman, aki ezt az álláspontját jogalkotási javaslatként megküldte a belügyminiszternek. A bv. országos parancsnokát felkérte, hogy a szervezet teljes állományában továbbképzéseken tudatosítsák a bilincselés szükségességének és arányosságának követelményét. A biztos kérte az országos parancsnoktól, intézkedjen, hogy a bilincselés ne legyen megalázó és ne okozzon indokolatlan fájdalmat, sérülést a fogvatartottnak.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite