2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ProgramajánlóGesztenyeünnep

Gesztenyeünnep Velemben


A Kőszegi-hegység egyik legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, amely köré több évtizedes hagyományként szerveződik évről-évre a gesztenyeünnep, amelyet idén is megrendeznek október 12-13-án a Vas megyei Velemben.

gesztenyeegy


Horváth Miklós, Velem polgármestere pénteken az MTI-nek elmondta: 14-15 ezer vendégre számítanak a két nap során a 360 lelkes községben, ahol a helyi közösség tagjának számít az a csaknem 700 nyaralótulajdonos is, aki ingatlant vásárolt a településen.


A polgármester szavai szerint az egész falu készülődik az ünnepre, melynek ideje alatt egész Velem egyetlen sétálóutcává változik, a településre nem lehet behajtani autóval, ezért már Kőszegszerdahelytől rendőrök irányítják majd a forgalmat és a járműveket az erre a célra kialakított parkolókba terelik.


A velemi utcákon 200-nál is több árus kínálja majd portékáit, de a házak előtt is árulnak helyi termékeket, például vargányát, sült és nyers szelídgesztenyét és szőlőt.


Horváth Miklós, aki maga is gondoz gesztenyeültetvényt, elmondta: az idei gesztenyetermés jó közepesnek számít, és érdekessége, hogy ebben az évben olyan fákon is volt gesztenye, amelyek a szelídgesztenyét érintő betegség miatt évek óta nem adtak termést.


A polgármester szólt arról is, hogy az immár 21 velemi gesztenyeünnepet önkormányzatuk a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen szervezte annak köszönhetően, hogy a rendezvénysorozat bekerült abba a magyar nemzeti értéktárba, amely a hungarikumokat tartalmazza.


Hozzátette: kézműves bemutatók és kézműves vásár is várja az érdeklődőket a helyi népművészeti műhelyekben, és természetesen idén sem maradhat el a közös gesztenyesütés, valamint színvonalas kulturális és szórakoztató programok is lesznek.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-10-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite