2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonGiró-Szász: fel sem merült az egykulcsos adó megváltoztatása

Giró-Szász: fel sem merült az egykulcsos adó megváltoztatása


Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken reggel a köztelevíziónak adott interjúban azt állította, hogy az IMF-EU-hiteltárgyalásoknak semmilyen előfeltétele nincs, az egykulcsos adórendszer megszüntetése pedig szerinte fel sem merült az EU-ban. Az azonban bizonyos, hogy az IMF nem nézi jó szemmel a költségvetést túlzottan megterhelő 16 százalékos egykulcsos adót, sajtóértesülések szerint a Valutaalap azt kéri a kormánytól, hogy ehhez nyúljon hozzá.

Giró-Szász András002


Semmilyen előfeltétele nincs a hiteltárgyalások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU), a magyar kormány kész a tárgyalásokra, így azok bármikor megkezdődhetnek - jelentette ki Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken az MTV Ma reggel című műsorában. Az Európai Bizottság által kifogásolt törvények megváltoztatása sem előfeltétele a hiteltárgyalások megkezdésének - állította a kormányszóvivő.


Giró-Szász azt mondta, hogy az egykulcsos adórendszer megszüntetése mint feltétel pedig az EU-ban "fel sem merült", az IMF pedig az elmúlt 2-3 évben legalább négy olyan országnak adott hitelt, ahol egykulcsos adórendszer van, és ebből kettő az Európai Unió tagja.


Az IMF szerdán közzétett Magyarország-jelentésében az szerepel, hogy a rendkívül bonyolulttá vált adórendszert felül kell vizsgálni, és emlékeztetnek arra is, hogy a kormány jelentős minimálbéremelést és bonyolult kompenzációs rendszert vezetett be az egykulcsos adó nyomán. Azért is bírálta a kormányt a szakértői anyag, mert az alkotmányba betonozta be az egykulcsos adórendszert.


A Royal Bank of Scotland londoni kutatási igazgatója, Timothy Ash szerint "vannak arra utaló jelzések", hogy az IMF "robusztusabb" álláspontra helyezkedik az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer ügyében, tekintettel "az egyre inkább kihívásokkal terhelt" magyarországi költségvetési környezetre. A TV2 Tények című műsora hétfő este arról számolt be, hogy értesülései szerint az IMF informálisan azt kérte a kormánytól, hogy a jelenleg 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót tegye újra kétkulcsossá vagy emelje a rátát 19 százalékra. Először múlt héten került elő, hogy az IMF feltételként szabhatja az egykulcsos adó megszüntetését, Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter pedig később megerősítette, hogy a téma a tárgyalásokon napirendre kerülhet.


Egy hete Varga Mihály az IMF/EU-tárgyalásokról nyilatkozva arra a kérdésre, hogy a megállapodás veszélyezteti-e az egykulcsos adórendszert, azt mondta: ha ezt kérik, tárgyalunk erről. Korábban Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiai államtitkár azt mondta, furcsának tartaná, ha az egykulcsos adó feltételévé válna a tárgyalásoknak, hiszen az IMF éppen a szabad piac híve, márpedig az egykulcsos, 16 százalékos adó éppen illik ebbe a gazdaságfilozófiába, és véleménye szerint hozzájárul az erősebb gazdasági növekedéshez.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite