2019. június 27., csütörtök - László
Keresés a tartalomban
ItthonGíró-Szász: Magyarország nincs államcsőd közeli helyzetben

Gíró-Szász: Magyarország nincs államcsőd közeli helyzetben


Ezt a magyar kormánytól független közgazdászok is megerősítik, és a makroszámok is igazolják - mondta a kormányszóvivő.

Gíró-Szász András001


Magyarország nincs államcsőd közeli helyzetben, ezt nemcsak a magyar kormány, hanem attól független közgazdászok is megerősítik, és a a makroszámok is ezt igazolják - jelentette ki a kormányszóvivő . Gíró-Szász András arra a kérdésre válaszolt, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium által márciusban beterjesztendő, a nemzetgazdaság biztonságos működéséről szóló törvényjavaslat céljaival kapcsolatban firtatta az államcsőd kivédését.


Orbán még a héten válaszol Clintonnak

A kormányszóvivő bejelentette azt is, hogy Orbán Viktor kormányfő még a héten elküldi válaszlevelét Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek. Giró-Szász András azt mondta, a magyar kabinet bármilyen konkrét felvetést hajlandó megvitatni. Mint mondta, az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban a vallásszabadság kritikája hangzott el, az alaptörvénnyel kapcsolatban pedig a demokratikus jogállam kritikája, de egyik sem a konkrétumok szintjén. Hillary Clinton a karácsony előtt Orbán Viktornak küldött levelében - a Népszabadságban közölt szöveg szerint - nyomatékosan kérte, a magyar miniszterelnök fontolja meg a következményeit annak, hogy ha több, az Egyesült Államok és az Európai Bizottság által is kifogásolt sarkalatos törvény a következő hónapban mindenfajta változtatás nélkül lép hatályba.


Juppét pontatlanul idézték


A kormányszóvivő reagált Alain Juppé francia külügyminiszter nyilatkozatára is, amellyel kapcsolatban két észrevételt fogalmazott meg. "A francia külügyminiszter is elismerte, hogy az Európai Unió minden országának közös kincse a jogállamiság, ezzel kapcsolatos vizsgálatokra azonban az Európai Bizottság hivatott" - közölte Giró-Szász András. Kijelentette azt is: pontatlan volt Alain Juppé nyilatkozatának idézése a magyar sajtóban, a francia külügyminiszter ugyanis nem nevesítette Orbán Viktort azzal kapcsolatban, hogy az új alaptörvénnyel a hatalom konszolidálását akarta volna elérni. A francia külügyminiszter kedden a francia állami televízió 1-es csatornájának nyilatkozva azt mondta: "problémás a helyzet ma Magyarországon", ahol új alkotmány lépett életbe. Az Európai Bizottság feladata ellenőrizni, hogy az új alkotmány szövege tiszteletben tartja-e az Európai Unió országainak közös értékeit, vagyis a jogállamiságot, valamint a demokratikus alapértékeket - fűzte hozzá Juppé.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2012-01-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite