2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeGondolatok az elmúlt húsz évről

Gondolatok az elmúlt húsz évről

 

Kereken húsz éve állt a haza szolgálatába Ondrik Pál tűzoltó zászlós, aki pályafutását beosztott tűzoltóként kezdte, mostanra viszont a berceli katasztrófavédelmi őrs parancsnoka. A Nógrádkövesden élő parancsnokkal a hivatásában eltöltött húsz évéről, családjáról, a vadászatról és a terveiről beszélgettünk.

Ondrik Pál

Már gyermekkorában nagyon vonzódott az egyenruhához, kiváltképp érdekelte a hétköznapi hősök élete, és - sokakkal ellentétben - nagyon szerette a sorkatonai szolgálatot is. Miután leszerelt, fuvaros vállalkozóként dolgozott, de rövid időn belül ráébredt, hogy a tűzoltóság az ő pályája. 1997. április elsejével felszerelt tehát hivatásos tűzoltónak a jogelőd Váci Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságra, és - mint mondja - akkor és ott kezdődött el minden...

Vácott tizenhat évig szolgált, majd miután 2013. október elsején megkezdte működését a berceli katasztrófavédelmi őrs, oda kérte az áthelyezését. A vonulós tűzoltói munkát imádta, előrelépésben sokáig nem is gondolkodott, mert a mentés, az emberek segítése volt a legfontosabb számára. Az elmúlt húsz év alatt számos elismerést kapott, munkáját az első naptól fogva megbecsülik elöljárói és kollégái. A legnagyobb becsben a Magyar Köztársaság miniszterelnöke által adományozott emléklapot őrzi, amelyet a 2002-es dunai árvíz elleni védekezésben tanúsított helytállásáért vehetett át. Az általa képviselt munkamorál elismeréseként 2016. október elsejétől megbízták a berceli katasztrófavédelmi őrs vezetésével, és azóta természetesen már tudja, hogy a munka célja ebben a beosztásban is az emberi életek megmentése.

A semmittevést soha nem szerette - mondja, amikor a magánéletéről esik szó. A tűzoltói pályájával párhuzamosan tizenegy évig kereskedőként is dolgozott családi vállalkozásukban, majd - mivel már gyerekként is vonzódott a természethez - belevágott a mezőgazdaságba. Termőföldeket vásárolt, emellett állattartással és meggytermesztéssel is foglalkozik, valamint erdőművelő és erdőgazdálkodó is saját tulajdonú erdeiben. Mint mondja, mindez sok munkával jár, de a munka mindig meghozza gyümölcsét.

Ondrik Pál2

A sohasem unatkozó őrsparancsnok a családjára is méltóképp büszke lehet - ez jelenti számára az élet legfontosabb részét. Felesége élete első igazi nagy szerelme, tizenhét éves koruk óta alkotnak egy párt. Tímeával, aki a helyi általános iskola igazgatója, 1995-ben házasodtak össze. Legnagyobb gyermekük, Szonja, már tizennyolc éves, kitűnő tanuló, rendkívül céltudatos fiatal lány. Középső gyermekük, a tizenhét éves Albert, sokáig vízilabdázott a BVSC-ben és számos első helyet szerzett csapatával, most azonban crossfitezik egy budapesti klubban. Ez súlyemelésből, poliometrikus, erőemelő és gimnasztikai gyakorlatokból álló komplex, megterhelő mozgásformát jelent. Az édesapa szerint valójában önkínzó sport, de a lényeg az, hogy fia nagyon szereti. A legkisebb fia Konrád 2003-ban született és tízéves kora óta vívó a BVSC-ben. Saját korosztályában vezeti az országos ranglistát, az eggyel idősebbeknél második, a 16 évesek között pedig csapatban országos bajnok. Ahhoz, hogy a fiúk élsportolói pályája felfelé ívelhessen, minden nap edzésekre járnak Budapestre, a fuvart pedig egyik nap a büszke anya, másik nap pedig a még büszkébb apa oldja meg.

Ondrik Pálnak még ennyi teendő sem elég: tizenöt éve, mióta egyik barátja magával csalta egy vadászatra, maga is e hobbi rabjává vált. Mint meséli, a mínusz húsz fokban felültek a lesre, barátja pedig azt mondta neki: „ne beszélj, ne mozogj, lélegezni is csak csendben lehet", majd három óra múlva felálltak, mondván „ma sem jött semmi, mehetünk haza". Azt mesélte, hogy, amikor gyalogoltak a hatalmas hóban az autójukhoz, eldöntötte: vadász lesz. Beiratkozott egy vadásziskolába, vadászvizsgát tett és azóta foglalkozik a vadászattal, vadvédelemmel. Vadászként nagyon sok helyen járt már az országban, Somogytól Békésig sok barátot szerezett. Arra a legbüszkébb, hogy lőtt már aranyérmes vaddisznókant és egy különleges, rendellenes őzbakot is. A vadászat kikapcsolja és megnyugtatja, hiszen a lesen mindig van idő gondolkodni, elmélkedni - vallja.

Ondrik Pál3

Az őrsparancsnok Nógrádkövesden, ahol él, négy évig volt képviselőtestületi tag. Úgy gondolta, hogy a környéknek szüksége lenne önkéntes tűzoltókra, mivel akkoriban még csak Balassagyarmaton volt tűzoltóság. 2008-ban felvette a környékbeli polgármesterekkel a kapcsolatot, majd 2009 elején megalakították a Belső Cserhát Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, amelyben azóta is parancsnoki feladatokat lát el. Az egyesület minden évben kihasználja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltószövetség által az önkéntes tűzoltó egyesületek részére kiírt pályázat adta lehetőséget és komoly felfejlesztéseket hajtott végre az utóbbi években. Ennek köszönhetően a parancsnok szerint már a hivatásosok munkáját is nagyban tudják erősíteni. Bár 2013 óta a berceli katasztrófavédelmi őrs létesítésével megoldódott a környék tűzvédelme, a két szervezet között a mai napig szoros és barátságos együttműködés van - szabadtéri tüzekhez, veszélyes fák eltávolításához lehetőség szerint gyakran vonulnak a hivatásosokkal együtt.

Ondrik Pál1

A gyermekek tűzvédelmi nevelését is fontosnak tartja az őrsparancsnok. Pár évvel ezelőtt már szervezett gyermek tűzoltóversenyt Nógrádkövesden a környék iskolásainak, amire ő maga készítette fel a kisdiákokat, és a terve az, hogy ezt a jövőben minden évben megismételhessék.

És hogy mikor pihen? „A pihenés még ráér, hisz csupán 42 éves vagyok... - mondja. - Rengeteg célom van, mind a hivatásom terén, mind a magánéletemben, s ezek eléréséhez még rengeteget kell dolgoznom, tanulnom. De az eddigi tapasztalataim alapján szerintem egyértelmű, hogy megéri".


Képek: Ondrik Pál családi archívumából
Őrsön belüli képek: Bakó Dániel tű. törzsőrmester, Berceli KvŐ
Szöveg: Angyal Eszter tű. főhadnagy

 

2017-05-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite