2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeGondolatok az Ünnephez

Gondolatok az Ünnephez

Szent IstvánÜnnep van ma. Nagy ünnep. Szent István ünnepe, az Állam ünnepe.

Ezen az ünnepen nem adunk ajándékot, ez előtt az ünnep előtt csak azért van tolongás az üzletekben, hogy a hosszú hétvégére bevásároljanak az emberek.
Viszont ünnepel az egész ország, ünnepel Erdély, a Felvidék, a Kanadai magyarság, és mindenhol a világban, ahol élnek magyarok, kicsit megállnak és elrévednek, akár a Szent István-i intelmeken is.

Az ünnepi beszédek ismét a politikáról szólnak, ismét mindenki a közelgő kampányra gondol, gyűjti a kopogtató cédulákat a falusi búcsúkban, családi összejöveteleken. De így van ez már hosszú évek óta, lassan hozzá is szokunk. A hírek áramlanak, meglőttek két biztonsági őrt, két tini megölte harmadik társukat talán egy szál cigaretta miatt.

Szent István napja van.

Régen a messze szakadt családtagok is igyekeztek hazamenni a falura, hogy „szentistvánkor" együtt legyen a család. A kicsik a nagyok.
Ma pedig - az idén oly kevés - hosszú hétvégében reménykednek a szállásadók, hogy talán lesz még a nyárutón egy kis bevétel.

Szent István napja van.

Távolabbról hallgattam egy ünnepi beszédet. Annyira távolról, hogy az ünneplők és köztem volt egy éjjel-nappal nyitva tartó egység is. Három kisfiút láttam bemenni. Kisfiút, mert nem voltak több 9-10 évesnél. Kifelé jöttek nagy jókedvvel és egy doboz cigarettával. Majd leültek a lépcsőre és mi sem természetesebb rágyújtottak. Száz méterre az államalapítást ünneplőktől. Három kiskamasz. Száz méterre a tanáraiktól, az értük felelős városvezetéstől, miközben bennem felrémlettek az intelmek Imre herceghez. Szent István tudta, hogy az Állama és az álma, csak akkor maradhat fenn, ha fiát jól neveli. Ha a fiait jól neveli.
Ma minden beszéd az újrakezdésről, a nemzet egységéről, a felemelkedésről szólt.
A nemzet csak akkor emelkedhet fel, ha a Szent István gondolatainak megfelelően odafigyel a fiaira.
Akkor, amikor egy iskolában arról szól minden, hogy milyen ruhában van a gyerek, és a fiatalok egymást brutális módon bántalmazhatják, a szülők a tanárokat eddig szankció nélkül bármikor megverhették, nem beszélhetünk felelősségteljes ifjúság nevelésről.

Szent István napja van.

Együtt ünnepel az ország. Túl vagyunk több természeti csapáson, és előttünk van egy választás.
Legyünk mértékletesek.
Járjunk olyan példával a felnövekvő generáció előtt, amit érdemes nekik követni. Figyeljünk arra, hogy amit mi teszünk, azt teszik ők is nem is olyan soká.

Szent István napja van.

Legyen még Magyarország a következő ezer évben is. Rajtunk múlik.

 

2010-08-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite