2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
NagyvilágGordon Brown: Európa még mindig homokba dugja a fejét

Gordon Brown: Európa még mindig homokba dugja a fejét


Gordon Brown korábbi brit miniszterelnök szerint a legutóbbi piaci zavar előrelátható volt, és a gazdasági, szociális és politikai gondok súlyosbodására kell számítani, ha az euróövezet vezetői továbbra is kerülik az azokkal való szembenézést.

Gordon Brown


A brit Munkáspárt parlamenti képviselője, aki korábban pénzügyminiszter is volt, a The Independent című brit lap vasárnapi kiadásában megjelentetett cikkében kiemelte: az euróövezeti vezetők júliusi találkozójukon elszalasztották a lehetőséget, hogy megoldást találjanak a kialakult gazdasági nehézségekre. "A hétvégi telefonhívások" nem oldhatják meg a pénzügyi, makroökonómiai és fiskális válságot, amelynek kezeléséhez "majdnem biztosan" szükség lesz a G20-csoport és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) beavatkozására - jelentette ki.


Úgy vélte, az európai vezetőknek a válság kezdetén kényelmes volt azt hinni, hogy a krízis csak a gyengébb államokat érinti. Csakhogy a válságnak három dimenziója van: a fiskális krízis mellett egy "páneurópai bankválságról" és egy, az egész kontinensre kiterjedő, az alacsony növekedés okozta krízisről is kell beszélni.


A politikus szerint még ha az uniós vezetők egyet is értenek a stabilitás megteremtéséhez szükséges intézkedésekben, a gazdasági növekedés továbbra is erőtlen marad, a deficit és a munkanélküliség pedig még mindig túl magas lesz. Ezért egy "globális európai tervre" lenne szükség, vagyis Európának kifelé, a nyolc legdinamikusabban növekvő piac (India, Kína, Brazília, Oroszország, Indonézia, Törökország, Korea és Mexikó) felé kellene fordulnia. Jelenleg az európai exportnak csak 7,5 százaléka irányul ezekbe az országokba, amelyek a világ gazdasági növekedésének 70 százalékát adják - mutatott rá Gordon Brown. Mint emlékeztetett, az egyik ok, amiért ellenezte Nagy-Britannia csatlakozását az euróövezethez, az volt, hogy az eurónak nem volt megfelelő mechanizmusa a válság megelőzésére vagy kezelésére.


"Minden alkalommal, amikor a fontos kérdések megoldását elhalasztják, és csak egy összetákolt kompromisszum születik, a következő válság közelebb kerül, és a fenyegetettség egyre nagyobb lesz" - figyelmeztetett a korábbi kormányfő.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-08-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite