2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
NagyvilágGörög dráma - tévéostrom, sztrájk és tüntetések Athénban

Görög dráma - tévéostrom, sztrájk és tüntetések Athénban


Görög tüntetésMegostromolták a görög köztévét. Az athéni épületbe a megszorítások ellen tiltakozó tanárok hatoltak be tegnap késő este. A stúdióba is bejutottak, ahol éppen az oktatási miniszter nyilatkozott, aki végül sértetlenül elhagyta a helyszínt. A kétnapos általános sztrájk a rendőrök és a tüntetők összecsapásával kezdődött. A közalkalmazottak álláspontja szerint a megszorítások csak a kisembereket érintik.

 


Az elvonások ellen ezrek tüntettek


A parlamentet rohamrendőrök lepték el, de a tüntetők végül önként távoztak, ám többen kövekkel dobáták meg a rendőröket.
Demonstrációk mellett munkabeszüntetéssel is tiltakoznak Görögországban a kormány megszorító intézkedései ellen; kedden délelőtt a közszolgálati dolgozók 48 órás sztrájkot kezdtek, este pedig a légiirányítók lezárják az ország légterét. A hulladékszállítók már hétfőn sztrájkba léptek. Kedden csatlakozott az ADEDY közszolgálati szakszervezeti szövetség, így a tűzoltóktól a tanárokig további százezrek szüntették be a munkát. A 48 órás sztrájk alatt nincsen ügyintézés a hivatalokban és tanítás az iskolákban, a kórházakban pedig csak a sürgős eseteket látják el. Szerdán a magángazdaságban dolgozók vezető szakszervezete, a GSEE is mozgósítja tagjait. A két nagy szakszervezet szerdán közös demonstrációt tart a fővárosban.


Két, Görögországba tartó járatát törli a Malév

Kedden este 23 órától a légiirányítók is sztrájkolnak. Két járatát törli a Malév kedden. Az ország légterét egészen szerda este 23 óráig lezárják. Szerdán a rádióban és a tévében nem lesznek hírműsorok, mert az újságírók is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Sok kereskedő úgy tervezi, hogy nem nyit ki szerdán. A megszorítások "megfojtják az üzletet", és már most látszik az üzletmeneten, hogy visszaesett a vásárlóerő - mondják athéni boltosok a dpa kedd délutáni összefoglalója szerint.


Kedden kommunista tüntetők egy csoportja az athéni Akropoliszra kifeszített transzparenseken szólította felkelésre Európa népeit. A rádiókommentárok szerint "egyre közönségesebb és durvább módszereket alkalmaznak egyesek. Elfogadhatatlan, hogy a világörökséget politikai célokra használják fel. Az Akropolisz nem a miénk, hanem az egész emberiségé" - bírálta a délelőtti akciót az egyik rádiócsatorna.

A Skai, a legnézettebb görög hírtelevízió is elítélte az akciót. "Egyesek proletárforradalomról álmodoznak, és nem bírják felfogni, hogy tönkremehet az egész ország" - hangzott el a Skai szerkesztőségi kommentárjában.

 

2010-05-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite