2019. augusztus 22., csütörtök - Menyhért
Keresés a tartalomban
ItthonGreenpeace - A Mal Zrt. továbbra is vörösiszappal szennyezi a vizeket

Greenpeace - A Mal Zrt. továbbra is vörösiszappal szennyezi a vizeket


A Greenpeace szerint továbbra is vörösiszappal szennyezi a Mal Zrt. a magyarországi természetes vizeket. A zöld szervezet szerint az általuk elvégzett mérések azt mutatják, hogy magas a méreganyagok koncentrációja és ez az európai törvényeknek sem felel meg. Bakondi György szerdán az ajkai térségbe látogat, hogy tájékozódjon az újjáépítésről.

iszapkatasztrofa2


A bécsi Környezetvédelmi Hivatal (EPA) és a budapesti Bálint Analitika vizsgálatai szerint a víz szennyezettsége jelentősen meghaladja a határértékeket - különösen, ami az arzén, alumínium és szerves szén-tartalmat illeti. "Az Európai Bizottságnak azonnal közben kell járnia annak érdekében, hogy a magyar kormány felhagyjon az emberek, állatok és a természet veszélyeztetésével" - mondta Tömöri Balázs, a magyarországi Greenpeace kampányfelelőse.


A szennyező anyag az árokból a Torna patakba, majd a Marcal folyóba futnak. A timföldet előállító MAL Zrt. szerint azért van szükség erre a megoldásra, mert nincs elegendő kapacitás a továbbra is termelt vörösiszap tárolására. Az átszakadt zagytározót még mindig nem hozták rendbe, s a tovább zajló termelésből származó melléktermékek felfogására használt kisebb tározó is hamarosan megtelik. „Felháborító, hogy a magyar kormány a saját felügyelete alá vont cégnek megengedi ezt a környezeti bűncselekményt, és úgy termelik tovább a mérgező anyagokat, hogy annak a tározókban már nem, csak a természetes vizekben találnak helyet" - mondta Tömöri. A Greenpeace úgy véli, hogy ez sérti az unió környezetvédelmi törvényeit, és arra kéri az Európai Bizottságot, hogy azonnal lépjen közbe.


"A vizsgálat eredményei a savas és gipszes kezelés ellenére riasztóak" - jelezte Tömöri Balázs. A mintákban literenként 1300 mikrogrammnyi arzént mutattak ki. Összehasonlításképpen: az Ausztriában engedélyezett szint a szennyvizek esetében 100 mikrogramm. Az arzén mérgező, mind a növények, mind az állatok számára, s az emberekre is idegméregként hat.
A literenkénti 200 milligramm alumíniumtartalom százszorosa a megengedettnek - márpedig az alumínium mérgező a halak számára. A szerves szén (130 milligramm literenként) ötszöröse a törvények által megengedett szintnek. A szerves szén okozta szennyeződés azért jelent gondot, mert csökkenti a folyókban található oxigén mennyiségét, és rontja a vizek öntisztító képességét - teszi hozzá a hirado.hu-nak elküldött levelében a Greenpeace.


Bakondi szerdán az ajkai térségbe látogat


A katasztrófavédelmi kormánybiztos szemlét tart szerdán a vörösiszap sújtotta térségben, Bakondi György az újjáépítésről tájékozódik Devecserben és Kolontáron. Az állami felügyelet alá vont Mal Zrt. kormánybiztosa Nagy Anna kormányszóvivővel együtt tekinti meg az épülő devecseri és kolontári lakóparkot, illetve a kolontári mintaházat, majd a sajtó képviselőinek beszámolnak a térségben tervezett további feladatokról.


A katasztrófavédelem közlése szerint a jogi munkacsoport három új ház építéséről kötött támogatási szerződést a károsultakkal.
A külterületekről folyamatos a szennyezett anyag elszállítása és a Marcal folyó kotrása; a térségben hétfőn 462 szakember dolgozott 259 munkagéppel.
A Torna-patak kolontári hídjánál mért pH-érték hétfőn mért átlaga délelőtt 8,59, délután 8,36 volt. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható. A szálló por napi átlagkoncentrációja Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen hétfőn meghaladta az egészségügyi határértéket, de a tájékoztatási küszöbértéket nem érte el.


A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A katasztrófa következtében tízen vesztették életüket.


Forrás: MTI/ Greenpeace/HÍR PORT24

2011-02-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite