2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeGumihulladékot hasznosító üzemet hoztak létre Bátonyterenyén

Gumihulladékot hasznosító üzemet hoztak létre Bátonyterenyén


Gumihulladékot hasznosító üzemet hozott létre a KGF Hungary Kft. a bátonyterenyei ipari parkban. A gépek telepítését ezekben a napokban fejezik be, jövő hét elején megkezdik a próbaüzemet. A cég 24 embert foglalkoztat majd.

gumi


Kokas Ferenc, a KGF Hungary Kft. ügyvezetője az üzem szerdai átadásán hangsúlyozta: Magyarország első, alacsony hőmérsékletű pirolizálással működő gumihulladék-újrahasznosító üzeme jött létre Bátonyterenyén. A kétmilliárd forintos beruházás a Gazdasági Operatív Program (GOP) egymilliárd forintos támogatásával, emellett önerőből, bankhitelből, valamint az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogram keretéből valósult meg - tette hozzá.


Kokas Ferenc ismertette: a 12 ezer négyzetméteres üzemcsarnokban több évtized alatt fejlesztett kínai technológiával dolgoznak, az alacsony hőmérsékletű, zárt rendszerű hőbontási technológiát először alkalmazzák Európában. Az új üzemben 24 emberrel kezdik meg a munkát, a későbbiekben 30-ra szeretnék emelni a létszámot.


Évi 6 ezer tonna gumiabroncs hulladékot dolgoznak fel, és hasznos, piacképes termékeket állítanak elő belőle - mondta az ügyvezető, hozzátéve: a végtermék hajómotorokban, dízelgenerátorokban felhasználható pirolízis olaj, a fekete műanyag termékek festékanyagául szolgáló pirolízis korom, a gumiabroncsokban lévő acélszálból pedig fémipari alapanyag lesz.


A pirolitikus eljárásban 420-440 fokon nyerik ki a gumiból a hasznos részeket. Kokas Ferenc arra is, hogy a köztudatban tévesen gondolják égetésnek a pirolízis technológiát, az valójában hőbontás, mert a folyamat oxigénszegény környezetben, zárt térben zajlik.


Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP), Bátonyterenye polgármestere fontosnak nevezte a kis- és középvállalkozók támogatását, mert nem lehet arra számítani, hogy ebbe a térségbe több száz, több ezer embernek munkát adó beruházások települnek. Nagy-Majdon József arra is emlékeztetett, hogy azon a területen, ahol megépült a KGF Hungary üzemcsarnoka, pár évvel ezelőtt még nádas volt Bátonyterenyén.


Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-07-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite