2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonGyurcsány Ferenc lemond a mentelmi jogáról

Gyurcsány Ferenc lemond a mentelmi jogáról


Gyurcsány Ferenc001Egy közösségi portálon jelentette be Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, hogy hajlandó lemondani a mentelmi jogáról. Az erre vonatkozó kezdeményezést a Legfőbb Ügyészség indította a Sukoró-ügy kapcsán.


"A Legfőbb Ügyészség mentelmi jogom felfüggesztését kezdeményezte. Ahogy korábban ígértem, lemondok mentelmi jogomról. Arra kérem a parlamentet, hogy adjon ki az ügyészségnek" - írta a szocialista politikus, hozzátéve: a tájékoztatás szerint hivatali visszaéléssel gyanúsítják. A volt kormányfő - mint fogalmaz - csak feltételezni tudja, milyen ügyben, de az értesítésben megnevezett büntetőügy a sukorói kaszinóberuházást fedi.


„Ha a bíróságon kell megküzdeni önmagamért, politikámért, vagy éppen politikai ellenfeleimmel, hát legyen. Állok elébe" - közölte Gyurcsány Ferenc.
Az LMP 2009 októberében jelentette fel Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt. A legfőbb ügyészhez címzett feljelentésében a párt arra hivatkozott, hogy a sukorói King's City-beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket.


Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly novemberben arról beszélt: küszöbön áll Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségre vonása a sukorói ingatlanügyben. A fideszes politikus kifejtette, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője feljelentésében egyrészt azt írta, Gyurcsány utasítást adott a sukorói telekcsere lebonyolítására. A másik tényállási elem pedig azzal kapcsolatos, hogy a sukorói kaszinóberuházást annak ellenére nyilvánították nemzetgazdasági szempontból kiemeltté, hogy a koncessziós szerződést csak hónapokkal később, 2009 októberében írta alá Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter, így Gyurcsány Ferenc tudta, hogy a kiemeltté nyilvánítással jogszabályt sért - közölte.


Budai Gyula akkor reményét fejezi ki, hogy a legfőbb ügyész a hatályos büntetőjogi jogszabályoknak megfelelően dönt a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztéséről, és "nem fog falazni Gyurcsány Ferencnek" a legfőbb ügyészség.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite