2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonGyásznap a lengyel elnök emlékére - félárbocon a nemzeti lobogó

Gyásznap a lengyel elnök emlékére - félárbocon a nemzeti lobogó


ZászlófelvonásLech Kaczynski lengyel elnök végső búcsúztatásának napján, amelyet a magyar kormány nemzeti gyásznappá nyilvánított, katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra eresztették a nemzeti lobogót az Országház előtt szombaton reggel.


A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásánál, majd félárbocra engedésénél jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, valamint Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke.


Az eseményen a közjogi méltóságokon kívül a külföldi diplomáciai testület képviselői, a kormány és a pártok képviselői, valamint a magyarországi lengyel intézmények képviselői is részt vettek.
A Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító kormányrepülőgép Oroszországban, a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától néhány száz méternyire zuhant le múlt szombat reggel.
A magyar kormány az "évszázados sorsközösségen alapuló lengyel-magyar barátságra tekintettel, osztozva a lengyel nemzetnek Lech Aleksander Kaczynski, a Lengyel Köztáraság elnöke halála miatt érzett gyászában" nyilvánította gyásznappá április 17-ét, így a nemzeti gyásznapon valamennyi olyan középületen, amelyen egyébként a nemzeti zászlónak kell lobognia, fekete lobogót kell kitűzni. Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta: a nemzeti gyász ideje alatt a jogszabály szerint a nyilvános szórakozóhelyeken a zene- és műsorszolgáltatás korlátozható, de a lengyel államfő temetése kapcsán a kormány ilyen intézkedést nem hozott.


Az országban több gyertyagyújtásos megemlékezést és misét tartanak az áldozatok emlékére a nemzeti gyásznapon: a budapesti Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutat be misét, amelyen jelen lesz Juliusz Janusz érsek, Vatikán Magyarországra akkreditált lengyel származású apostoli nunciusa is.
A Parlament előtt, a Kossuth téren felállított installációnál pedig mindenki leróhatja kegyeletét az áldozatok előtt, és elhelyezheti az emlékezés virágait.


Lech Kaczynski lengyel államfő temetési szertartása kétnapos lesz: az állami szertartás szombaton, míg az elnöki pár temetése vasárnap lesz Krakkóban, ezen a világ számos állam- és kormányfője, köztük Barack Obama és Dmitrij Medvegyev, valamint az Európai Unió és a NATO legmagasabb rangú képviselői is részt vesznek. A szertartáson a magyar közjogi méltóságok közül jelen lesz Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök, és jelezte részvételét a Fidesz-KDNP pártszövetség, amelyet Kövér László választmányi elnök és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke képvisel, míg az MSZP-t Bárándy Gergely elnökségi tag képviseli a szertartáson.

2010-04-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite