2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeGyásznapi megemlékezést tartottak Salgótarjánban

Gyásznapi megemlékezést tartottak Salgótarjánban


Gyásznapi megemlékezést tartottak csütörtökön Salgótarjánban, az 1956. december 8-án eldördült sortűz hatvanadik évfordulóján. A sortűz helyszínén, a December 8. téren rendezett koszorúzási ünnepségen felsorolták a 46 halálos áldozat nevét, életkorát és foglalkozását.

gyasznapsalgotarjanban2016_1

MTI Fotó: Komka Péter


Szegő László, a Köztársasági Elnöki Hivatal honvédelmi főosztályának vezetője - Áder János köztársasági elnök emlékező beszédét tolmácsolva - felidézte, hogy a mérhetetlen szenvedés az '50-es években kezdődött, amikor bármikor megállhatott éjszaka egy fekete autó a ház előtt, bármikor elvihették a háztól az utolsó jószágot.


A forradalom nem hirtelen felbuzdulás volt, hanem a végső kétségbeesés és a méltóság visszakövetelésének őszinte robbanása. 1956 októberében a magyarok nem egyszerűen kimondták, hogy elég volt, hanem elemi erővel szakadt ki belőlük a tiltakozás a hazugság, éhezés, a mindenhová beszivárgó zsarnokság ellen - mondta.


A szónok különösen fájdalmasnak nevezte, hogy a kommunista hatalom éppen Salgótarjánban nem ismert irgalmat, éppen itt akarta megmutatni haragját, ahol sem október 23-án, sem november 4. után nem történtek összecsapások. Válogatás nélkül, fegyvertelen emberekre, nőkre, gyerekekre zúdult a golyózápor, a vérengzésnek pedig egyetlen célja volt: a forradalomhoz hűséges magyarok megfélemlítése, a szabadságért szót emelők elhallgattatása - mondta Szegő László.


Hozzátette: ezért dörögtek tíz hosszú percen át a fegyverek, ezért cseréltek újra és újra tárat a karhatalmisták, ezért zúdult tűz a menekülők hátára. 1956. október 23. után a világ mégis örökre megváltozott, a forradalom alapjaiban rengette meg az addig rendíthetetlennek hitt szovjet birodalmat; 1956 erkölcsi ereje, a magyarok példája emberek millióinak adott reményt és mutatott példát - fogalmazott.

gyasznapsalgotarjanban2016

MTI Fotó: Komka Péter


Salgótarjánban 1956. december 8-án mintegy négyezren tüntettek két munkástanácsi vezető kiszabadításáért az akkori Vásártéren, amikor karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a békés tömegre. A sortűznek levéltári források szerint 46 halálos áldozata volt, a Pofosz 131-re teszi az áldozatok számát.


Bérczesi Mihályné, a Pofosz Nógrád megyei elnöke szólt arról, hogy azon a napon Salgótarjánban senki nem gondolt arra, hogy emberek esnek áldozatul, és arra kérte a fiatalokat, hogy emlékezzenek 1956-ra, 1956 eszmeiségére.


A salgótarjáni megemlékezésen Sneider Tamás (Jobbik), az Országgyűlés alelnöke is koszorút helyezett el az áldozatok emlékművénél.


Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2016-12-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite