2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedGyengélkedik a forint

Gyengélkedik a forint


Az euró/dollár árfolyamot követve gyengültek kedden reggel a térségbeli devizák: délelőtt fél tízkor az eurót 280,34 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 279,58 forint után.

A dollárt 230,46 forinton jegyezték 1,2176 dolláros euró jegyzés mellett. Hétfőn délután a dollár 228,46 forint, az euró 1,2244 dollár volt.
A svájci frank jegyzése kedden délelőtt 201,01 forint a hétfő délutáni 200,87 forint után, 100 japán jent pedig 252,85 forinton jegyeztek 248,65 forint után.

Hétfőn este az európai piacok zárása után a MoodyÍs görög szuverén adósbesorolásra adott visszaminősítése hűtötte le az elmúlt hét vége óta folyamatosan javuló befektetői hangulatot a nemzetközi piacokon, megakasztva az euró napok óta tartó erősödését a dollárral szemben.

Pénteken még a májusi kínai export növekedési adat cáfolt rá arra az aggodalomra, hogy az euróövezeti pénzügyi krízis kezelésére tett intézkedések áttételesen a világgazdasági fellendülés ütemére is fékező hatást gyakorolhatnak.

Kína exportja májusban 48,3 százalékkal nőtt éves, és 18 százalékkal havi összevetésben. Január-májusban az export 33 százalékkal növekedett. Kína legnagyobb exportpiaca az Európai Unió.

A piaci magatartásra meghatározó hatással volt hétfőn az euróövezet ipari termelésének várakozásokat felülmúló áprilisi növekedése. Az éves növekedési ütem ráadásul a statisztikák vezetésének kezdete, 1990 januárja óta a legnagyobbnak bizonyult.

Az euró kedden két ellentétes tényező, a MoodyÍs görög visszaminősítése és a korábban javulásnak indult befektetői hangulat hatásának kitéve keresi majd az irányt, de a piacon úgy látják, hogy a már hosszabb ideje tartó gyengülő trend korrekciójának van még némi pozitív mozgástere.

A térségbeli devizák árfolyamának alakulását kedden is az euró/dollár árfolyamnak a nemzetközi befektetői kockázatvállalás alakulását tükröző mozgásától teszik függővé a piacon.

 

Forrás: MTV/Nógrád24.hu

2010-06-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite