2018. november 18., - Jenő
Keresés a tartalomban
ItthonGyógyszertámogatásra kevesebb pénz juthat

Egészségügyi feladatokra több, gyógyszertámogatásra kevesebb pénz juthat


Az egészségügyi feladatok ellátására több, a gyógyszertámogatásokra viszont kevesebb pénz juthat 2013-ban az ideinél - derül ki a jövő évi költségvetésről szóló, a kormány által pénteken benyújtott törvényjavaslatból.

gyógyszer


Az előterjesztés szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az egészségügyi feladatok ellátására az idén összesen több mint 475 milliárd forinttal rendelkezik, jövőre ez több mint 557 milliárd forint lehet. Ez az összeg két részből tevődik össze: a magyarországi ráfordításokból és az európai uniós programok kiadásából. A hazai kiadások összege 125 százalékra nő, az EU-s programokra szánt kiadásoké viszont 97 százalékra csökken.

Az előterjesztésben az olvasható: az Emmi fejezetén belül az egészségügyi ágazat 2013. évi költségvetése tartalmazza az állam által átvett egészségügyi intézmények fenntartásához szükséges forrásokat. Folytatódik az egészségügyi szakképzési (rezidens) rendszer működésének támogatása. A költségvetés jelentős összeggel biztosítja továbbá a légimentés-eszközpark és az aneszteziológiai eszközök bérlésével, az oltóanyag biztosításával összefüggő kiadásokat, valamint a kisforgalmú gyógyszertárak működtetési támogatását.

Rögzítik továbbá, hogy a Semmelweis Tervben meghatározott egészségügyi struktúraátalakítással járó feladatokról, a kiemelt feladatok végrehajtásához szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat az egészségügyi beruházások forrásai között nevesítette az ingatlanértékesítési és -hasznosítási bevételeket.

ezo_banner

hirdetés

A 2013. évi Egészségbiztosítási Alapot (E-Alap) kis mértékű, mintegy 25,7 milliárd forintos hiánnyal tervezik. Az előterjesztésben a költségvetési hozzájárulások között a két legnagyobb előirányzat a gyógyszergyártók és -forgalmazók befizetései és a népegészségügyi termékadó. A chipsadó néven elhíresült forrásteremtő eszközből jövőre 20 milliárdos bevételt remélnek.
A kiadási oldalon gyógyszertámogatásokra több mint 77 milliárd forinttal kevesebbel kalkulálnak. Míg ebben az évben 275 milliárd forintot szántak erre, a jövő évi előirányzatban viszont - az erre vonatkozó céltartalékkal együtt - valamivel kevesebb, mint 198 milliárd forint szerepel.

Ugyanakkor a javaslatban kiemelték: "a költségvetés 2013-ban is a biztonságos és kiegyensúlyozott finanszírozás érdekében a társadalombiztosítás mindkét pénzügyi alapjának bevételeit támogatással egészíti ki".

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite