2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonGyors megállapodást szeretne a kormányfő

Gyors megállapodást szeretne a kormányfő


Orbán Viktor kijelentette, a magyar kormány mindent megtett azért, hogy minél hamarabb megkezdődhessenek és lezárulhassanak az IMF-EU-tárgyalások.

ov_01.06


A miniszterelnök a jegybank elnökével folytatott pénteki egyeztetést követően újságíróknak elmondta: Simor Andrással egyetértettek abban, hogy a magyar gazdaság érdeke egy minél előbbi IMF-EU-megállapodás. Ennek érdekében a kormány tárgyalási mandátumot adott Fellegi Tamás tárca nélküli miniszternek, vagyis - mint mondta - meghatározták azokat a pontokat, ahonnan a tárgyalásokat meg tudja kezdeni, sőt, ahol külön egyeztetés nélkül megállapodást is köthet.


Kiemelte: Fellegi Tamás előkészítő tárgyalásokat folytathat Washingtonban, és várják hogy az IMF is kiadja a tárgyalási mandátumot. A kormányfő úgy tudja, a tárca nélküli miniszternek az Európai Központi Bankkal (EKB) is lekötött tárgyalásai vannak, egyedül az EU részéről nincs még időpontja. Orbán Viktor jó esélyt lát a gyors tárgyalásokra.


Kizárólag a jegybank rendelkezhet a devizatartalékról


Orbán Viktor szerint a Simor Andrással folytatott pénteki tárgyaláson nem került szóba a nemzeti bank devizatartaléka, mivel a kormány a jegybank függetlenségét kiindulópontnak tekinti. A "vitatott jegybanktörvény" is kifejezetten deklarálja a nemzeti bank függetlenségét - mondta a miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva, megjegyezve, hogy "a jegybank által kezelt devizatartalék feletti rendelkezés joga kizárólag a jegybankot illeti meg".


A kormányfő kiemelte, a jegybanktörvényről "van egy vita", amelyet az "Európai Unióban szokásos módon" kívánnak tisztázni az Európai Bizottság és Magyarország között. A kormány álláspontja, hogy az új jegybanktörvény megerősíti az MNB függetlenségét. "Az EKB tizenöt javaslatából tizenhárom és felet elfogadtunk, könnyen lehet, hogy ez egy európai rekord és továbbra is együttműködőek vagyunk" - fogalmazott Orbán Viktor.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-01-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite