2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedLondoni elemzők: Gyorsuló magyar inflációt és növekedést hoz a jövő

Londoni elemzők: Gyorsuló magyar inflációt és növekedést hoz a jövő


százalék01Szakértők pénteki prognózisukban úgy vélekedtek, hogy a magyarországi infláció már "elérte mélypontját" és innentől javulás várható: a gazdasági növekedés máris 1,6 százalék körüli ütemre gyorsult a harmadik negyedévben az előző három hónapban mért 1 százalékról.


Gyorsuló magyar inflációt és ugyancsak gyorsuló gazdasági növekedést jósolnak a jövő heti magyarországi adatismertetések előtt adott első előrejelzéseikben vezető londoni befektetési házak felzárkózó piaci elemzői.
A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlegének szakértői pénteki prognózisukban úgy vélekedtek, hogy a magyarországi infláció már "elérte mélypontját", és októberben valószínűleg 4,0 százalékra gyorsult vissza az éves összevetésű ütem az egy hónappal korábban mért 3,8, és az augusztusi 3,7 százalékról.

A GS szerint Magyarországon - ahogy a térség egészében is - a magasabb élelmiszerárak "valamelyes felhajtóerőt" gyakorolnak a teljes kosárra számolt inflációra, emellett a korábbi élelmiszer-ársokk most már várhatóan kezd átszűrődni a maginfláció szintjére is. További felfelé ható nyomást gyakorol a magyarországi árakra a második-harmadik negyedévi forintgyengeség késleltetett hatása, és bázishatások is befolyásolják a teljes kosárra számolt inflációt - indokolták inflációs gyorsulást valószínűsítő előrejelzésüket a Goldman Sachs londoni szakértői.


A ház az ugyancsak jövő héten esedékes harmadik negyedévi első GDP-becslésről azt jósolta, hogy az éves összevetésű gazdasági növekedés valószínűleg 1,2 százalékra gyorsult a második negyedévi 1,0 százalékról. A GS elemzői negyedéves összehasonlításban is várnak fél százalékos növekedést az így mért előző negyedévi stagnálás után.

A cég londoni felzárkózó piaci szakértőinek várakozása szerint a magyarországi növekedésben továbbra is a nettó export a kulcstényező, és ez valószínűleg "erőteljesen hozzájárult" a harmadik negyedévre várt éves növekedéshez.
A Goldman Sachs londoni elemzői a magyar vállalati szektorban végbement raktárkészlet-eltöltéstől és a valamelyest megemelkedett kormányzati költekezéstől is várnak felhajtóerőt.


A GS szerint azonban változatlanul visszahúzó erőként hat a magánfogyasztás és a beruházási tevékenység a magas adósságtörlesztési terhek miatt.


A Goldman Sachs citybeli szakértői szerint a fogyasztásban és a beruházásokban "kellemetlen meglepetést" is okozhat "a politikai környezettel kapcsolatos megnövekedett bizonytalanság", az új kormány nyár eleji "következetlen gazdaságpolitikai üzenetei", és a forint ezt követő komoly leértékelődése nyomán.


Derűlátóbb növekedési előrejelzést adtak az elmúlt negyedévre a Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni elemzői. A cég 1,5 százalékos éves összevetésű GDP-pluszt jósolt pénteki prognózisában, szintén kiemelve, hogy továbbra is az erőteljes exportteljesítmény hajtja a magyar növekedést. A BoA-ML citybeli szakértői szerint azonban lehetséges, hogy a háztartási fogyasztásban is volt már "enyhe" javulás.


A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői pénteken 4 százalékos éves inflációt jósoltak a múlt hónapról. A cég szakértőinek előrejelzése szerint valószínűleg az élelmiszer- és az üzemanyag-összetevőben érvényesülő bázishatás gyorsította az általuk várt szintre a tizenkét havi októberi inflációs ütemet.


A JP Morgan azzal számol, hogy 2011 elején 3,5 százalék körüli szintre lassul vissza az éves magyarországi infláció, de a cég azt is jósolja, hogy a drágulási ütem jövőre és még 2012-ben is az MNB által meghatározott 3 százalékos cél felett marad.
Az éves összehasonlításban számolt gazdasági növekedés a JP Morgan londoni elemzőinek várakozása szerint 1,6 százalék körüli ütemre gyorsult a harmadik negyedévben az előző három hónapban mért 1 százalékról.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite