2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeGyurcsány: a népszavazás alapot adhat egy előrehozott választásra

Gyurcsány: a népszavazás alapot adhat egy előrehozott választásra


A Demokratikus Koalíció elnöke szerint ha sikeres lesz az október 2-i kvótareferendum, akkor az alapot adhat Orbán Viktor miniszterelnöknek ahhoz, hogy a jövő év elején előrehozott választásokat tartsanak.

gyurcsany0131


A távolmaradás mellett érvelő Gyurcsány Ferenc egy pénteki újpesti lakossági fórumon úgy fogalmazott: a kormányfő azt szeretné, hogy a referendumon legalább 4,1 millió ember szavazzon érvényesen. A DK-nak viszont az a dolga, hogy a miniszterelnök "definíciója szerint a népakarat kifejezése ne legyen érvényes, bukjon Orbán" - tette hozzá. A pártelnök ezért arra szólította fel a választópolgárokat, hogy mutassák meg a kormányfőnek, nincs vele a legitim többség.


Orbán Viktort saját szabályai szerint kell megállítani és megbuktatni, ami nem is nehéz feladat, mert a miniszterelnök 2006 után először legyőzhető egy országos politikai küzdelemben - jelentette ki. A kormányfő számító, de egyelőre rosszul számol, mert jelenleg nincs több, mint 3,5 millió szavazója - közölte a pártelnök.


Ezért, hogy meglegyen a további hatszázezer, Orbán Viktor a félelmekre épít. Összehívják a saját polgármestereiket, akiket azzal fenyegetnek, hogy derékba törik a pályájuk, ha a településükön nem lesz meg az ötven százalékos részvétel. Eközben "álnok és hazug módon" azt mondja a nagy nyilvánosság előtt, hogy a baloldali vezetésű települések Zuglótól Salgótarjánon át Szegedig már azon gondolkoznak, hogy hova fogják betelepíteni a menekülteket - mondta a politikus.


A miniszterelnök arra számít, hogy ezt a kampányt tovább fokozni már nem lehet, a népszavazást következő másfél évben neki már csak rosszabb lehet - folytatta érvelését. Véleménye szerint ezért Orbán Viktor egy világos forgatókönyvet rakott össze magában, amelynek az az első lépése, hogy ezzel a "félelem és gyűlöletkampánnyal" új politikai közösséget épít. Ha ez a közösség többségbe kerül október 2-án, akkor az alapot fog adni ahhoz, hogy a jövő év elején előrehozott választásokat tartsanak - jelentette ki.


Orbán Viktor érti, hogy ezzel a kormányzással már soha nem fogja visszaszerezni a kétharmados hatalmat, és 2018-ban akár a többsége is veszélybe kerülhet, ezért előre menekül, és azt mondja majd, hogy a népszavazási többséget változtassák át parlamenti többséggé - közölte Gyurcsány Ferenc.


Aki nem kívánja, hogy a Fidesznek újra kétharmada lehessen, annak segítenie kell, hogy megállítsák és megbuktassák a miniszterelnököt - jelentette ki. Aki Orbán Viktor bukását akarja, aki szerint Magyarországnak új politikai irányra van szüksége, az otthon marad - szögezte le.


A Demokratikus Koalíció régóta azt mondja, hogy a népszavazás nem a menekültekről szól, hanem arról, hogy hol lesz a helyünk Európában. Ha nincs Európa, akkor marad Moszkva, vagy Ankara - tette hozzá Gyurcsány Ferenc, hangsúlyozva: a magyarok többször is megtapasztalták, hogy Oroszországból nem a szabadságot segítő kéz, hanem a szabadságot letörő akarat érkezik.


A pártelnök hangsúlyozta, hogy 2011-ig respektálta Vlagyimir Putyin erőfeszítéseit, de az orosz elnök tettei ma már fenyegetést jelentenek Magyarország számára. Oroszország a destabilizált, marakodó Európában érdekelt, ebben pedig a legjobb szövetségese az a magyar miniszterelnök, aki "Putyin szálláscsinálójává szegődött" - jelentette ki.


Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2016-09-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite