2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonGyurcsány: az erkölcstelenség kormánya Orbáné

Gyurcsány: az erkölcstelenség kormánya Orbáné


Az erkölcstelenség kormányának nevezte Orbán Viktor kabinetjét Gyurcsány Ferenc vasárnap.

gyurcsanydk


A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja "alternatív tanévnyitóján" - az azeri baltás gyilkos kiadatására utalva - azt mondta: "az a kormány, amely harminc ezüstért engedi eladni az ország tisztességét, amely gyilkost enged ki megérdemelt börtönbüntetéséből, ne vezessen be erkölcstant" az iskolákban. Az oktatási államtitkárság belvárosi épülete előtt tartott rendezvényen a nagyjából kétszáz megjelent eredetileg a többi között az iskolák államosítása és a tankötelezettség korhatárának leszállítása ellen demonstrált.


Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy noha a kormányfő hozzá hasonlóan "proli sorból" jött, elárulta ezt a világot, és az oktatási rendszer átalakításával azt üzeni a nehéz körülmények között élő fiataloknak: ne akarják többre vinni szüleik "keserű múltjánál". Az iskolák 2013. január 1-jei államosítását bírálva azt mondta: az iskola nem az államé, hanem a diákoké, a pedagógusoké, a szülőké, a helyi közösségeké, és "ha ismét demokrata kormánya lesz ennek az országnak", vissza is adják nekik. Kifogásolta azt is, hogy az elmúlt hónapokban sok iskola egyházi fenntartásba került.


A miniszterelnök múlt hétvégi kőszegi beszédére utalva azt mondta, a megszavazott bizalom mindig időleges, és a kormányfőnek tudnia kell, hogy nemcsak a "kétharmad áll, mint a cövek", de a vele szemben állók akarata és elszántsága is, azoké, akik "nyughatatlanul meg akarják buktatni ezt a rezsimet". Niedermüller Péter, a DK alelnöke szerint az államosítás, valamint a mindennapos testnevelés bevezetése a kellő feltételek hiányában bizonytalanságot okoz az iskolákban.


Buzás Anna egyetemista azt mondta: az állami finanszírozású képzési helyek számának csökkentésével és a költségtérítés összegének megemelésével sok fiatal számára elérhetetlen luxussá vált a felsőoktatás. Szerinte a hallgatói szerződésekkel a kormányzat elvette az egyetemisták önrendelkezési szabadságát, a röghöz kötés miatt sokan elvándorolnak. A DK szimpatizánsai ezután az igazságügyi minisztérium Kossuth Lajos téri épületé elé vonultak, tiltakozásul amiért a kormány pénteken kiadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársát meggyilkoló, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Safarovot, aki hazájában kegyelmet kapott.


Gyurcsány Ferenc újságíróknak azt mondta: kormányát is megkeresték az azeriek a kiadatás érdekében, de világos volt, hogy a Magyarországon nyolc éve fogva tartott Safarovot hazájában hősként ünnepelnék és szabadon engednék, ezért nem járultak hozzá az átszállításához. Szerinte Orbán Viktornak is ismernie kellett a várható következményeket, hiányoztak ugyanis a megfelelő garanciák - például az azeri elnök ígérete - arra, hogy a baltás gyilkosnak folytatnia kell büntetése letöltését. A tüntetésen - amelyen nagyjából tucatnyi Magyarországon élő örmény is megjelent - Molnár Csaba, a DK alelnöke azzal vádolta a kormányt, hogy "áruba bocsátotta a magyarok becsületét" és szégyent hozott az országra.


A politikus szerint Orbán Viktor a felelős azért, hogy a Magyarországon nyolc évig raboskodó baltás gyilkos szabadlábon lehet. Úgy fogalmazott: a kormányfő "még az ördögtől is inkább hajlandó pénzt kérni", mint hogy megegyezzen az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, az azeri nyilatkozatok pedig világossá teszik, hogy Safarov kiadatásról egy évig tartó tárgyalások végén a magyar miniszterelnök döntött.


A rendezvényen többen a szervezők által kiosztott táblákat emeltek fel, ezeken a "Baltás kormány" és a "Gyilkos" felirat volt olvasható. A demonstráció lezárásaként mécseseket gyújtottak Gurgen Margarjan örmény katonatiszt emlékére, akit 2004-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában baltával vert agyon Ramil Safarov.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
MTI Fotó: Marjai János

 

2012-09-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite