2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonGyurcsány: Bajnai Gordon legyen a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje!

Gyurcsány: Bajnai Gordon legyen a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje!


A demokratikus ellenzék összefogására szólított fel a Demokratikus Koalíció (DK) október 23-i, budapesti megemlékezésén Gyurcsány Ferenc, aki szerint az ellenzéki együttműködés miniszterelnök-jelöltjének Bajnai Gordonnak kell lennie.

dk1023


A DK elnöke kijelentette: a demokratikus ellenzék pártjainak össze kell fogniuk és 2014-ben kétharmados többséget kell szerezniük, hogy vissza tudják állítani a "megsebzett köztársaság rendjét". Gyurcsány Ferenc egyúttal közölte, a DK szerint az ellenzéki együttműködés miniszterelnök-jelöltjének Bajnai Gordon volt kormányfőnek kell lennie.


A pártelnök úgy fogalmazott: az idei ünnep igazi kérdése nem 1956, hanem 2014. Szavai szerint a DK, illetve a demokratikus ellenzék tagjai Orbán bukását kívánják és ezen dolgoznak. A tömeg, amelyik tapssal fogadta az egykori kormányfőt, a mondatra reagálva néhány másodpercen keresztül azt skandálta: "Orbán takarodj!". Gyurcsány hangsúlyozta, nem egyszerűen a miniszterelnök távozásáért küzdenek, hanem azért, hogy "az önkény rendszere" tűnjön el.


A demokratikus ellenzéknek vissza kell szereznie a megcsúfolt, az ellopott rendszerváltozást, helyre kell állítania a köztársaságot, a jogállami rendet, az alkotmányosságot, a demokráciát, a szabadságot - mondta a volt kormányfő. Az összefogás és a kétharmad kapcsán Gyurcsány Ferenc kijelentette, olyan erő kell, amellyel nem egyszerűen csak győznek a választásokon, hanem szétzúzzák "a köztársasággal szemben álló erőket".


A széles összefogást sürgető Gyurcsány Ferenc azt mondta, bár a demokratikus ellenzéken belül vannak viták, de el kell dönteniük, hogy ezek fontosabbak-e, mint a nemzet és a haza ügye. A DK elnöke hozzátette, az ellenzék sikere az összefogás mellett a programalkotáson is múlik. Magyarországon gazdasági, szociális és külpolitikai fordulatra van szükség - szögezte le Gyurcsány Ferenc.

dk1023_1


Szintén az összefogásra szólított fel Vitányi Iván, a DK örökös tiszteletbeli elnöke. Azt mondta, hogy a demokrácia védői most nehezebb helyzetben vannak, mint korábban, mert a "diktatúrát, turulokráciát és abszolutizmust" most nem kívülről erőszakolják rájuk, hanem belülről teremtették meg. A demokrácia híveinek "fel kell adniuk egymás méregetését" és fel kell készülniük az összefogásra - jelentette ki.


A rendezvényen felszólalt Mihályfalvi László, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója, aki szerint az elmúlt két évben Magyarország ismét a panamák és rokonságok "lápvilága" és négymillió koldus országa lett. Balázsovits Lajos színész-rendező arról beszélt, hogy ha megszűnik a félelem és megszületik az összefogás, akkor ismét lesz egy szabad, tiszta választásokon alapuló Magyarország. Az egybegyűltek megtöltötték a fővárosi Egyetem teret, a környező utcákban is álltak érdeklődők.


A DK szimpatizánsai közül sokan a párt logóját ábrázoló táblákat tartottak a magasba, többen a jelenlegi kabinetnek, illetve kormányfőnek szóló üzeneteket is felemeltek. Az egyiken "A hatalom nem öncél, hanem szolgálat!", a másikon pedig "Viktor! Teljesen megbolondultál?" állt. Felmutattak még "Viktor, tél előtt mit üzensz a 4 millió éhezőnek?", illetve "Viktor diktátor! A gőgös, pökhendi, dilettáns, népnyúzó miniszter "urakkal", és Lázárral együtt takarodj!" feliratú táblákat is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
Fotó: Bea Kallos

 

2012-10-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite