2019. március 20., szerda - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonGyurcsány: el a kezekkel az evától!

Gyurcsány: el a kezekkel az evától!


Elfogadhatatlannak tartja az egyszerűsített vállalkozási adó, az eva megszüntetését Gyurcsány Ferenc, aki keddi sajtótájékoztatóján azt üzente a miniszterelnöknek: "el a kezekkel az evától!" Arról is beszélt, hogy a demokratikus ellenzék pártjainak adópolitikai elképzelései több ügyben hasonlók.

gyurcsanyketto


A Demokratikus Koalíció elnöke kifejtette: az eva több tízezer kis- és közepes vállalkozást vont be az adózásba, amelyek ma átlagosan több adót fizetnek, mint a nem evás cégek, megszüntetése pedig ismét a szabályok alóli kibújásra ösztönözne. Szavai szerint az eva eltörlésével - akár jövőre, akár 2013-ban történik meg - teljessé válik a kormány és a demokratikus ellenzék adópolitikai elképzelései közötti különbség.


Ezzel kapcsolatban a volt miniszterelnök elmondta: négy kérdésben már egyetértés körvonalazódik a demokratikus ellenzékhez tartozók között. Ide sorolta, hogy kétkulcsos személyi jövedelemadóra van szükség, hogy a legnagyobb értékű személyes vagyontárgyakra vagyonadót kell kivetni, a különadók felszámolását, valamint azt, hogy az eva eltörlése után a következő kormánynak ismét be kell vezetnie az átalánytípusú adózás lehetőségét a kisvállalkozásoknak. Mint mondta, mindez még nem rajzol ki egységes adópolitikát, de a jövőbeni tárgyalások alapját képezheti.


Szavai szerint ez azért fontos, mert az Orbán-kormány adóválságba kergette az országot, amelyből csak átfogó változásokkal lehet kikerülni. Gyurcsány Ferenc ezzel összefüggésben kijelentette: ma már senki sem vitatja, hogy az Orbán-kormányt a demokratikus ellenzék széles együttműködésével lehet leváltani. A választások előtt azonban abban is meg kell állapodniuk a demokratikus pártoknak és civil szervezeteknek, hogy mi következzen ezután - tette hozzá, megjegyezve, hogy a megegyezés ráér, de a közös gondolkodást el kell kezdeni.


A kormányt bírálva a volt szocialista politikus részletesen szólt arról, hogy a különadókat alkotmányellenesnek tartja, és azok kizárólag azért lehetnek érvényben, mert az Alkotmánybíróság hatáskörét a többség korlátozta. Alkotmányellenes adókra azonban nem épülhet a költségvetés - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy az ágazati különadók gátolják a gazdasági növekedést.
Az egykulcsos adó szerinte antiszociális, és a kabinet várakozásaival szemben nem serkentette a fogyasztást és vele együtt a növekedést. Ugyancsak hibának nevezte az áfa és az egészségügyi járulék emelését, amely szerinte tovább csökkenti a foglalkoztatást.


A magát az adócsökkentés kormányaként azonosító Orbán-kabinet egy éve alatt húsz adónemet és közterhet emelt meg - fogalmazott. Arra az újságírói felvetésre, hogy Balogh András, az MSZP elnökhelyettese szerint a Demokratikus Koalíció liberális párt, Gyurcsány Ferenc azt mondta: az általa most ismertetett adóelképzelések egy progresszív balközép polgári párt programjának részét képezik.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-11-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite