2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
ItthonGyurcsány: kiigazítás kiigazítást követ majd

Gyurcsány: kiigazítás kiigazítást követ majd


Gyurcsány Ferenc szerint az Orbán-kormány kiigazításról kiigazításra haladva juthat el 2014-ig úgy, hogy közben a munkahelyteremtésre és a gazdasági növekedés mértékére vonatkozó ígéreteit nem teljesíti. A volt miniszterelnök erről a Táncsics Alapítvány csütörtöki rendezvényén beszélt. Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere azt mondta: a devizahitelek fix árfolyamú végtörlesztésének hatása máris érezhető a forint gyengülésén.

Gyurcsány Ferenc002


Gyurcsány Ferenc az MSZP - általa vezetett - pártalapítványának rendezvényén kifejtette: az Orbán-kormány a hatalomra jutása után a jómódúaknak kedvező adócsökkentéssel a fogyasztás és a gazdaság felpörgetését tűzte célul, az így keletkező költségvetési lyukat pedig extraadókkal tömte volna be, majd amikor belátta, hogy ez nem megy, a Széll Kálmán Tervvel kiadáscsökkentő, szerkezetátalakító programot hirdetett meg. Gyurcsány Ferenc szerint azonban a jövő évi büdzsé újabb irányváltást jelez, a kormány költségvetési kiigazításra kényszerül, amelyet véleménye szerint újabb és újabb kiigazítások követnek majd 2014-ig.


Hozzátette: valószínűnek tartja, hogy a költségvetés tavaszra meg fog bukni, jövőre ugyanis "minden bizonnyal nem lesz növekedés". Ennek alátámasztására idézte Bod Péter Ákos véleményét, ő egy csütörtöki rendezvényen arról beszélt, hogy jövőre stagnálás vagy gazdasági visszaesés jöhet. Gyurcsány megjegyezte, hogy a volt jegybankelnököt 2006-ban, a két választási forduló között még miniszterelnök-jelöltként nevezte meg a Fidesz.


A rendezvényen Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, az OTP-csoport kockázatitőkealap-kezelőjének vezérigazgatója arról beszélt: bár az Orbán-kormány átmeneti intézkedésekkel, különadókkal és a magán-nyugdíjpénztári vagyon állami kezelésbe vételével próbálta ellentételezni a magasabb jövedelműeknek kedvező adócsökkentést, hamar kiderült, hogy ez rosszat tesz a gazdasági növekedésnek és a költségvetési egyensúlynak. Ezért a kormány korrekcióra, kiadáscsökkentő tervek megalkotására kényszerült, a jövő évi költségvetésben pedig már jelentős adóemelések is szerepelnek - mondta.


Oszkó Péter - aki a Bajnai Gordon által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány felügyelőbizottsági elnöke - kedvezőtlenül ítélte meg a növekedési kilátásokat. Szavai szerint téves a kormány azon véleménye, hogy a növekedést a vállalkozások dolgának megkönnyítése, így például a foglalkoztatás bővülését előidéző járulékcsökkentés helyett a fogyasztás, a belső kereslet élénkítésével sikerülhet elérni. Azt mondta: ha két-három év múlva "fényévekre leszünk" attól a növekedéstől és foglalkoztatottsági szinttől, amit az ország vár, akkor mindenki számára világos lesz, hogy korrigálni kell a gazdaságpolitikát.


Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség korábbi elnöke egy kérdésre válaszolva a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztését olyan megoldásnak minősítette, amely csak keveseknek segít, ugyanakkor nem csökkenti érdemben a devizakitettséget, az országra nehezedő nyomást, mindössze "a kereskedelmi bankokra tolja a balhét".


Véleménye szerint az az "ótestamentumi megközelítés", hogy minden költséget viseljenek a bankok, "egy vidéki plébánostól elfogadható", de számolni kell azzal is, hogy a kereskedelmi bankok helyzete összefügg a gazdaság egészével. Ha a bankok szűkítik hitelezési tevékenységüket, a vállalkozások nem tudnak fejleszteni - jegyezte meg.


Hasonlóan vélekedett Oszkó Péter, szerinte azonban a végtörlesztés nemcsak a bankoknak, hanem azoknak az adósoknak is veszteséget jelent, akik nem tudnak élni a végtörlesztési lehetőséggel. Mint mondta, a forint máris gyengült, ha pedig - folytatta - a bankok pert nyernek Magyarországgal szemben, a kártérítést néhány év múlva a költségvetésnek, azaz végső soron minden adófizetőnek kell állnia.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-10-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite