2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonGyurcsány: közelebb a fenyegető államcsődhöz, mint bármikor

Gyurcsány: közelebb a fenyegető államcsődhöz, mint bármikor


Ma közelebb vagyunk egy fenyegető államcsődhöz, mint bármikor az elmúlt években - mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke pénteken győri sajtótájékoztatón arra reagálva, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság küldöttsége megszakítva a tárgyalásokat Magyarországgal az elővigyázatossági hitelkeretről pénteken elutazott Budapestről.

Gyurcsány Ferenc003


Az ellenzéki politikus kifejtette: szerinte Magyarország ma nehezebb helyzetben van, mint 2008-ban, ennek egyik alapvető oka, hogy "a magán-nyugdíjpénztáraktól elvett vagyon felhasználásával lenyomott költségvetési hiányszám kivételével minden gazdasági, pénzügyi adat rosszabb, mint 2008-ban". A másik ok, hogy "mára a magyar kormánynak végtelenül rossz a megítélése a nemzetközi világban, rossz Európában, rossz a tengerentúlon". "A magyar kormánynak nincsenek barátai, már pedig a megállapodáshoz együttműködő partnerekre, barátokra van szükség. Ma a magyar miniszterelnök azt tudta elérni, hogy a delegáció időnek előtte becsukta az ajtót" - fogalmazott.


A volt miniszterelnök úgy ítéli meg: az Európai Unió és Magyarország között az a vita tárgya, hogy az Európai Unió bizottsága szerint Magyarország sorra megsértette az unió szabályait. "Az utolsó csepp a pohárban a Magyar Nemzeti Bank jogállásáról szóló törvény módosításának szándéka. Az unió azt kívánta, hogy a hitelszerződés előfeltételeként meg lehessen vitatni az intézményi kérdéseket is, a jegybank jogállását, a magán-nyugdíjpénztárak ügyét, az Alkotmánybíróság ügyét. Orbán Viktor miniszterelnök ettől elzárkózott" - fejtette ki.


Ezt a szituációt Gyurcsány Ferenc szerint csak úgy lehet feloldani, hogy a miniszterelnök megváltoztatja álláspontját. Javasolta Orbán Viktornak, hogy módosítsa álláspontját hétfőre, mire a piacok újra kinyitnak, a forinttal újra kereskedni fognak és előzze meg, hogy a forint hétfőn nagyarányú értékvesztésen menjen keresztül, vagy a forintkötvényeket csak hatalmas kamatfelárakkal lehessen eladni. Van a Fidesznek kellő felhatalmazása és támogatottsága a parlamentben, hogy kezelni tudják "a jelentős, részben általuk létrehozott válságot" - tette hozzá.


"Nem azt kívánjuk, hogy új választás legyen, hanem azt kívánjuk, hogy a kormány térjen vissza a józan, felelős politikához" - hangoztatta. Gyurcsány Ferenc szeretné, hogy a következő két nap alatt a miniszterelnök és kormánya értse meg, "hogy olyan útra tévedt, amelyben tönkre mehetünk".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-12-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite