2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonGyurcsány: Orbán útja a semmibe vezet

Gyurcsány: Orbán útja a semmibe vezet


Orbán rendszerváltása egy szabadságellenes, nyugatszkeptikus ellenforradalmi vágyat takar - véli a volt kormányfő.


Gyurcsány Ferenc002


Orbán Viktor kormányfő Tusnádfürdőn tett kijelentésével - miszerint leáldozóban van a nyugati világ csillaga és befellegzett a jóléti társadalmaknak - vitatkozik legújabb blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök.


Gyurcsány szerint Orbán állítása akkor sem igaz, ha képviseleti demokrácia, a liberális parlamentarizmus csak akadozva képes arra, hogy valamennyi társadalmi csoport érdekeit, értékeit beillessze a közösségi döntési folyamatba, így sokan úgy érzik, hogy valóságos képviselet nélkül maradtak. Az sem kétséges, hogy a kulturális sokszínűség, a szabad identitásválasztás fenntartása, a különböző etnikai, vallási csoportok békés, türelmes és elfogadó együttélése keményebb diónak tűnik, mint ahogy ezt évtizedekig hittük. Aztán azt is látjuk, hogy a nem hatékonyan szabályozott piaci mechanizmusok kisebb-nagyobb válságokat szülnek, és hogy a nem kellően ellensúlyozott piac kevesek számára soha nem látott meggazdagodást, míg hatalmas tömegeknek elviselhetetlen bizonytalanságot teremt. Ez mind igaz. De hogy lenne alternatívája a szabadság világának, annak nyomát sem látom - szögezi le volt miniszterelnök.


Leszögezte: nem kétséges, hogy egyelőre befejeződött a jóléti rendszerek extenzív kiépítésének, kiterjesztésének időszaka. Mostanában a legtöbb helyen a korábbi jóléti juttatások megnyirbálása van napirenden, de ezek a korrekciók nem érintik a rendszer alapjait. Fenn fog maradni az általános öregségi nyugdíjrendszer, a társadalombiztosítási alapon működő egészségügyi rendszer, a közoktatás dominanciája, munkanélküli ellátás stb. Mindezek a szociális integráció, a szolidaritás legfontosabb pillérei. Kötve hiszem, hogy ezek felszámolhatóak lennének, vagy hogy felszámolásuk kívánatos lenne - fogalmaz Gyurcsány.


Úgy véli: Orbán nem tényekről, hanem szándékokról beszél. Saját aberrált szándékairól, mely szerint Magyarország jövője nem a szabadságra épülő európai kultúrkörben van. Orbán rendszerváltása egy szabadságellenes, nyugatszkeptikus ellenforradalmi vágyat takar. De ahova ő tart, ott nincsen semmi. A szöveg zavaros, de a szándék világos. És éppen e szándék történelmi elfogadhatatlansága miatt vált Orbán a szabad Magyarország első számú ellenfelévé - zárja sorait a volt kormányfő.


Forrás: Facebook.com/HÍR PORT24

 

2011-07-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite