2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonGyurcsány: szociálisan érzéketlen alkotmánya lesz Magyarországnak

Gyurcsány: szociálisan érzéketlen alkotmánya lesz Magyarországnak


Gyurcsány Ferenc0319Gyurcsány Ferenc szerint szociálisan érzéketlen lesz az alkotmány. Orbán Viktor nem tanult elődei hibáiból, kormánya felelőtlen ígéreteinek és intézkedéseinek árát ráadásul az előző ciklusokkal ellentétben nem a tehetősebbeknek, hanem az egyébként is megélhetési gondokkal küszködőknek kell megfizetniük - jelentette ki az MSZP volt miniszterelnöke Szolnokon.


Gyurcsány Ferencet, a párt Demokratikus Koalíció Platformjának elnökét előadása előtt mintegy 400 ember tapsa fogadta Szolnokon, a MÁV Csomóponti Művelődési Házban.


A kormány intézkedései elsősorban a kispénzűeket sújtják?


A politikus bevezetőjében úgy fogalmazott: a jelenlegi kormány elsősorban a kispénzűeket sújtó intézkedései egy burkolt megszorító csomag részei, melyre azért van szükség, mert a jelenlegi államfő "odaadta a pénzt a gazdagoknak". Az elmúlt időszakban Magyarországon újra eluralkodott félelem és bizonytalanság azonban még a pénztelenségnél is rosszabb - tette hozzá.


Gyurcsány Ferenc bírálta az alkotmányt és annak előkészítését is. "Orbán Viktornak arra kellett a fülkeforradalom, hogy megindokolhassa: miért akar 4 hét alatt végezni ezzel a munkával. Ilyen lóhalálában csak zoknit szoktak stoppolni" - mondta a politikus, aki szerint a kérdőíveken a kormányfő nem mert komoly kérdéseket feltenni az embereknek.
Gyurcsány szerint az emberek, ha belegebednek, sem találnak munkát

Úgy vélte: az alkotmány nem vesz róla tudomást, hogy ma több százezer olyan ember él az országban, aki szeretne dolgozni, de "ha belegebed sem talál munkát". Az új alaptörvény éppúgy antiszociális lesz, mint ahogyan maga a jelenlegi miniszterelnök is szociálisan érzéketlen - közölte, jelezve: a törvényhozás bojkottja a baloldal számára csak kivételes esetben elfogadható eszköz, de az alkotmányozásnak ez a módja indokolttá teszi az MSZP-s képviselők távolmaradását.


Gyurcsány Ferenc rámutatott: "mi nem egyszerűen a mostani Orbán kabinet, hanem a jelenlegi autokratikus, kicsit "neohortysta" rendszer ellenzéke vagyunk, akik egy egészen másfajta Magyarországot szeretnénk." Szólt arról is: nem kizárt, hogy a mostani kormányzati ciklus során "megtörténik a kijózanodás", mert ki fog derülni: a nagy reményekkel várt új kurzus többet visz, mint hoz.


"Le kell váltani Orbán Viktort!"

A Fidesz az utóbbi időben egymillió szavazót veszített, de ezeket a választókat mi sem nyertük meg - jelentette ki hozzátéve: a tisztességes baloldali embereket kizárólag egy morálisan is tisztességes párt képviselheti. Közölte: le kell váltani Orbán Viktort, de nem mindenáron. Egy politikai fordulat nem fenyegetheti a közrendet és az ország békéjét. A baloldalnak pedig 2014-től is csak akkor szabad kormányzati pozíciót vállalnia, ha nemcsak a kormányváltásra, de egy tisztességes programra is megkapja a felhatalmazást.


Az MSZP volt miniszterelnöke büszkén vállalja eddigi politikáját


A baloldal és azon belül saját platformja jövőjét vázolva felidézte: a szocialisták és velük együtt saját maga is politikai vereséget szenvedett a legutóbbi választásokon, ám a polgári, nyugatos fejlődés irányába mutató politikáját ma is büszkén vállalja. Rámutatott: egy balközép orientációjú, korszerű, nyitott pártot szeretne formálni az MSZP-ből, mely nem a megélhetési politikusok gyűjtőhelye.


A szélsőjobboldal megerősödése kapcsán végül úgy fogalmazott: Magyarország akkor lesz nyugodt hely, ha az itt élők megbékélnek sorsukkal. A túlságosan a múltjában élő nemzet azt sugallja, hogy nincs önbizalma és nem hisz a jelenében, illetve jövőjében.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-03-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite