2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonGyurcsány: az MSZP tagsága mélyebb és gyorsabb változást akar

Gyurcsány: az MSZP tagsága mélyebb és gyorsabb változást akar


Gyurcsány Ferenc szerint a szocialista párton belül tartott pártszavazás azt mutatja, az MSZP tagsága mélyebb és gyorsabb átalakulást szeretne.

Gyurcsány Ferenc001


A volt kormányfő erről kérdésre válaszolva beszélt csütörtökön, más témában tartott sajtótájékoztatóján. Gyurcsány Ferenc nagy politikai és erkölcsi sikerként értékelte a Demokratikus Koalíció Platform által kezdeményezett pártszavazást, amelyen szerinte minden bizonnyal több mint 9 ezren vettek részt, az igenek aránya pedig hétezer felett lesz.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, a pártszavazás alakulása a legvérmesebb reményeiket is meghaladta. "Ha tetszik, ez a szocialisták belső fülkeforradalma" - fogalmazott. A politikus úgy vélte, ennek üzenete, hogy a párt változást akar, és ezen a párszavazás pártjogi eredménye sem változtat, vagyis az, hogy az igenek száma eléri-e a párttagok létszámának 25 százalékát. "A pártszavazás azt üzeni a párt vezetésének, hogy mélyebb és gyorsabb átalakulás kell" - húzta alá.

Emlékeztetett: az által vezetett Demokratikus Koalíció a politikailag aktív párttagok többségét szerette volna voksolásra bírni, ez a kör pedig a teljes tagság egyharmadából, 8-11 ezer főből állhat.

Gyurcsány Ferenc további kérdésre válaszolva azt mondta, a "politikailag belátható jövőben" politikus szeretne maradni, de a jelenlegi MSZP-nek már nem kíván elnöke lenni. Kiemelte: a demokratikus ellenzék megszervezésére törekszik úgy, hogy annak láttán 2014-ben a mostani kormánytöbbségnek "beleremegjen a lába". Egy másik reakciójában ugyanakkor úgy vélekedett, valószínűleg már nem lesz miniszterelnök.

A pártszavazás eredményességéhez az szükséges, hogy a 32 ezer regisztrált párttag több mint negyede, vagyis nyolcezer párttag azonosan válaszoljon a kérdésekre.

A múlt szerdán kezdődött pártszavazáson az MSZP tagjai arról dönthettek, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Véleményt mondhattak arról, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Szintén a voksolás tárgya volt, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhatott, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.


Forrás : MTI / HÍR PORT 24

 

2011-06-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite