2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonGyurcsány: Orbán Viktor elvesztette minden demokratikus kontrollját

Gyurcsány: Orbán Viktor elvesztette minden demokratikus kontrollját


Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint Orbán Viktor elvesztette minden demokratikus kontrollját. Szerinte a kormányfő hétfői, napirend előtti felszólalásában súlyosan és elfogadhatatlanul megsértette a bírói függetlenséget.

gyurcsanyegy


Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatón felidézte, hogy Orbán Viktor botrányosnak nevezte a rezsicsökkentés ügyében hozott ítéletet, amelyben a bíróság a gázszolgáltatóknak adott igazat. Nem a bíróságok, hanem Orbán Viktor az arcátlan, és "demokratához méltatlan módon" nem érti, hogy a kormánynak vannak ellensúlyai - értékelt.


Az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor 2007-ben még arról beszélt: az Alkotmánybíróság (Ab) döntése mindenkire nézve kötelező, nincs kibúvó, nincs kiskapu, ez a magyar demokrácia vastörvénye. Gyurcsány Ferenc szerint az alaptörvény-módosítás elfogadásával a kormánypártok ezt a "vastörvényt zúzzák porrá" és ezzel Orbán Viktor definíciója szerint is megszűnik a demokrácia, mert eltávolítják a hatalom korlátlan gyakorlásának útjából a legfontosabb ellensúlyt és féket: az Alkotmánybíróságot.


A DK elnöke hangsúlyozta, a köztársasági elnök alkotmányban foglalt kötelessége a demokratikus államrend védelme. Gyurcsány Ferenc szerint ha Áder János teljesíti kötelességét, akkor nem írja alá a hétfőn várhatóan elfogadásra kerülő alkotmánymódosítást, mert csak így lehet megakadályozni "Orbán önkényének kiteljesülését".


Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-03-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite