2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
ItthonGyurcsány szerint Szijjártó összevissza beszél

Gyurcsány szerint Szijjártó összevissza beszél


Gyurcsány Ferenc0319A miniszterelnök szóvivője azt mondta: nem lehet népszavazást tartani az új alkotmányról; a volt kormányfő szerint ez nem igaz.


A Fideszen és a hozzá közel álló elnökön múlik, lesz-e népszavazás az új alkotmányról - mondta Gyurcsány Ferenc, kiemelve: a miniszterelnök szóvivője "összevissza beszél", amikor azt állítja, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján az alkotmányról nem lehet népszavazást tartani

Jelenleg jogszabály van, amely alapján nem lehet népszavazást tartani az új alkotmányról - mondta Szijjártó Péter szombaton. Gyurcsány Ferenc azt mondja, létezik egy 1999-es alkotmánybírósági határozat, amely látszólag a szóvivő véleményét támasztja alá. E szerint sem ügydöntő, sem véleménynyilvánító népszavazást nem kezdeményezhetnek az alkotmány módosításáról, így az új alkotmány megalkotásáról sem.

Hangsúlyozza azonban, hogy a köztársasági elnök, a kormány vagy az országgyűlési képviselők egyharmada kezdeményezhet népszavazást az alkotmány módosítására vonatkozó kérdésről, ilyenkor azonban az Országgyűlés csak véleménynyilvánító népszavazást rendelhet el. Az, hogy az Országgyűlés elrendeli-e a népszavazást, szabad mérlegelésétől függ - emlékeztetetett.

A volt miniszterelnök úgy látja: "a Fideszen és a hozzá közel álló elnökön múlik, lesz-e népszavazás az új alkotmányról". "Ezen a ponton eldönthetjük, hogy a kormányfő személyes szóvivője hazudott, megtévesztette a választókat, bújtatni próbálja a szavazástól gyáván félő kormányt és a kormányfőt, vagy egyszerűen tudatlanok és felkészületlenek, csak azokat a paragrafusokat ismerik, amelyeket éppen meg akarnak változtatni" - olvasható az ellenzéki politikus írásában.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite