2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonGyurcsányt csak fegyelmi eljárás után zárhatják ki az MSZP-ből

Gyurcsányt csak fegyelmi eljárás után zárhatják ki az MSZP-ből


Bár Gyurcsány Ferenc kizárásának lehetősége az MSZP múlt szombati választmányi ülésén is felvetődött, szerdán Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető az ATV egyik műsorában már egyértelmű szándékaként közölte a nyilvánossággal: ha a korábbi kormányfő nem lép ki, azt fogja javasolni, hogy még a novemberi kongresszus előtt zárják ki az MSZP-ből. A szocialista pártban - az alapszabály szerint - a tagsági viszony kizárással csak fegyelmi eljárás után kiszabott büntetésként szüntethető meg.

Gyurcsany_a_bizottsagban

Etikai vagy fegyelmi eljárást bármely párttag vagy testület kezdeményezhet.

Parlamenti képviselők ügyében az etikai és fegyelmi jogkört az országos etikai és egyeztető bizottság gyakorolja. Etikai vétség miatt - így például ha valaki a párt erkölcsi normáit és elveit sértő magatartást tanúsít - csak figyelmeztetés és megrovás szabható ki, fegyelmi vétség miatt azonban a párttisztségből való visszahívás és a pártból való kizárás is lehetséges büntetés.

Az MSZP alapszabálya szerint fegyelmi vétségnek számít a többi között, ha valaki a párt belső normáit, közösségi szabályait tudatosan megsérti, ha vetélytársaival szemben nemtelen eszközöket használ, ha a közösen elfogadott állásponttól, meghozott testületi döntéstől önkényesen eltér. Ez utóbbiak között nevesítik, ha egy párttag egyéni céljait az MSZP érdekeinek sérelmére érvényesíti. Szinten fegyelmi vétség, ha egy párttag szándékosan vagy figyelmeztetés ellenére gondatlanul megsérti az alapszabályt vagy az annak mellékletét képező szabályzatok rendelkezéseit.

Az országos etikai és egyeztető bizottság határozata ellen benyújtott fellebbezést a tisztújító kongresszus bírálja el. Ilyet legközelebb jövőre rendeznek az MSZP-ben.

A szocialisták egyébként a júniusi kongresszuson nagy többséggel határozatot fogadtak el, amely arra hívja fel az MSZP tagjait, szervezeteit és testületeit, hogy határozottan lépjenek fel azokkal szemben, akik veszélyeztetik a párt egységét és választói megítélését, valamint rögzíti, hogy a magánvélemények nyilvánosság előtti megfogalmazását, a nyilvánosságon keresztül megvívott személyes vitákat súlyos etikai vétségnek tekintik.

Az MTI úgy tudja, Gyurcsány Ferenc kizárásának szükségességét az MSZP múlt szombati választmányi ülésén többen is felvetették. A testület azonban végül csak egy határozatot fogadott el, amely a volt kormányfő által vezetett Demokratikus Koalíció Platform feloszlatásának lehetőségére utal. A vita hevességéről szóló értesüléseket Simon Gábor választmányi elnök megerősítette, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a volt kormányfő kizárásáról nem szavaztak.

Arra, hogy az MSZP-ből való kizárás nem egyszerű, Mesterházy Attila pártelnök szerdai, az alapszabály módosítására tett javaslatokat ismertető sajtótájékoztatóján is utalt. Elmondta, a jövőben az elnökség felhatalmazást kapna, hogy etikai ügyekben gyors döntést hozzon, így akár felfüggessze valakinek a párttagságát. Ezt úgy magyarázta: a választási kampányban "volt olyan politikus, aki összeütközött a törvénnyel, és a törvény elütötte", az MSZP vezetői mégsem tudták elérni, hogy lemondjon tagsági viszonyáról, csak kérlelhették. Aláhúzta azonban, hogy ennek a módosítási javaslatnak semmi köze Gyurcsány Ferenchez és platformjához.

A pártelnök korábbi nyilatkozataiban is utalt már arra, hogy a szocialista pártban az etikai és fegyelmi eljárások nehézkesek, hónapokat, sőt, akár éveket vesznek igénybe, ami különösen kampányidőszakban okoz kárt az MSZP-nek, és ezen változtatni szeretnének. Minderre azonban csak a novemberi kongresszuson lesz lehetőség, az alapszabály módosításáról akkor kétharmados többséggel döntenek.

A szocialista belviták azután kerültek ismét a nyilvánosság elé, hogy a Demokratikus Koalíció javasolta: a listán parlamenti mandátumot szerzett MSZP-s politikusok adják vissza képviselői helyüket, hogy annak fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek.

Mesterházy Attila válaszul rendkívüli frakcióülést hívott össze, és úgy értékelt: Gyurcsányék az MSZP-ből való távozásukat készítik elő, és ha így van, mielőbb menniük kell. Gyurcsányt - például a választmányi ülésen - többen azért is bírálták, mert a múlt heti 168 Órának adott interjújában azt mondta: változatlan körülmények között nincs sokáig maradása, "ilyen MSZP-nek" nem akar még egyszer a képviselője lenni.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-09-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite