2021. április 14., szerda - Tibor
Keresés a tartalomban
SportGyurta szombaton adja át az emlékérmet Dale Oen családjának

Gyurta szombaton adja át az emlékérmet Dale Oen családjának


Gyurta Dániel személyesen nyújtja át Alexander Dale Oen családjának szombaton Norvégiában azt az érmet, amelyet a tavaly április végén, 26 éves korában meghalt kiváló norvég úszó, a néhai versenytárs és barát emlékére készíttetett a 200 méteres mellúszás londoni olimpiai bajnoka.

gyurtaarany

A magyar klasszis versenyző nyári ötkarikás sikere után jelentette be, hogy a londoni arany másolatának átadásával is tisztelegni kíván a tragikus hirtelenséggel elhunyt nagyszerű rivális emléke előtt. Az ígéretet tett követte, s az időközben megszületett ereklyével a hétvégén utazik ki Norvégiába, ahol külön gála keretében találkozik majd Dale Oen szüleivel.

"Eredetileg az ötkarikás aranyérmének hiteles és pontos másolatát szánta Alexander családjának Dani, csakhogy utóbb kiderült, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásai nem engedik meg az ilyesmit, ezért a kópia helyett végül is egy teljesen egyedi tervezésű, művészi alkotást visz magával a fiam" - mondta el az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó mellett menedzseri tevékenységet is ellátó édesapa, Gyurta Tamás az MTI-nek.

Hozzátette, hogy Dani az Oslótól jó száz kilométerre zajló gálán az Oen családnak mutatja meg először az emlékérmet, amelyet más még nem láthatott.

Alexander Dale Oen az Egyesült Államokban, az északi ország válogatottjának olimpia előtti arizonai edzőtáborozása közben, hirtelen, minden előjel nélkül, 27. születésnapja előtt kevesebb, mint három héttel hunyt el. A 100 méter mellen 2011-ben világbajnok, 2008-ban és 2010-ben Európa-bajnoki aranyérmes, a 2008-as pekingi olimpián második, 200 méteren pedig kétszeres Eb-ezüstérmes versenyzőnek - a norvég sportági szövetség akkori közlése szerint - megállt a szíve, a zuhany alatt eszméletlen állapotban találtak rá, s megmenteni már nem lehetett.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-01-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite