2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHabsburg Ottó centenáriumát ünneplik Salgótarjánban

Habsburg Ottó centenáriumát ünneplik Salgótarjánban


Emléknapot tart a Nógrádi Történeti Múzeum pénteken Habsburg Ottó (1912-2011), a Páneurópai Unió elnöke, az Európai Parlament tagja születésének századik évfordulója alkalmából.

nograditortenetimuzeum_salgotarjan

Nógrádi Történeti Múzeum


A salgótarjáni emléknap rendhagyó történelemórával kezdődik, amelyet Habsburg György, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Habsburg Ottó másodszülött fia tart diákoknak és felnőtteknek. Órájára mintegy kétszáz érdeklődő jelezte részvételi szándékát - mondta Szirácsik Éva, a múzeum igazgatója az MTI-nek. Ezután megnyitják a "Habsburg Ottó Nógrádban" című kiállítást, és bemutatják az azonos című kiadványt is. Mindkettő a jeles személyiség Nógrád megyei látogatásait megörökítő dokumentumokat tartalmazza.


Ezután azon települések képviselői emlékeznek a Páneurópai Unió elnökére, amelyeken megfordult 1990 és 2009 között. Salgótarjánban és Hollókőn kétszer is járt, volt Bánkon, Pásztón, Szécsényben, Balassagyarmaton, utolsó nógrádi látogatását 2009-ben tette Karancsságra. Útjain fórumokat tartott, tájékozódott a megyében élők életéről. Bánkon 1992-ben, Szécsényben 1997-ben kapott díszpolgári címet.


Nógrád megyei látogatásaira gyakran kísérték el családtagjai. "Élete végéig megőrzött szellemi frissessége, nemzetközi keretekben való gondolkodása, jelentős történelmi tapasztalata és életbölcsessége éppúgy népszerűvé tette a nógrádiak körében, mint személyisége, közvetlensége, nyitottsága, nem utolsó sorban pedig büszkén vállalt magyarsága, római keresztény hite" - olvasható a Szirácsik Éva által szerkesztett kiadványban.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-11-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite